Pluimveeweb: Albert Heijn: 'Onze leghennenhouders ontvangen contractprijs uitloopeieren'

17-02-2021
„De vrije uitloop leghennenhouders van wie de eieren in schappen van Albert Heijn liggen, ontvangen ook nu de contractprijs voor vrije uitloop eieren. De betaling gaat via de pakstations waaronder Interovo.” Dat zegt woordvoerster Pauline van den Brandhof van Albert Heijn.

„Dit is niet nieuw. Wij werken al jaren met 100 van de ruim 800 leghennenhouders samen. Wij bieden een vaste eierprijs en daardoor hebben de leghennenhouders zekerheid van inkomsten”, vervolgt Van den Brandhof.

De woordvoerster reageert hiermee op het nieuws dat eierhandelaren voorlopig de scharrelprijs of de prijs van één ster Beter Leven scharreleieren betalen voor eieren van vrije uitloophennen die langer dan zestien weken zijn opgehokt. Naderhand ontvangen vrije uitloop leghennenhouders een solidariteitstoeslag naar rato van het aantal verkochte vrije uitloop eieren in supermarkten.

Voor vrije uitloop leghennenhouders wiens eieren in de schappen van Albert Heijn liggen, geldt dat dus niet. Pakstation Interovo liet leghennenouders, van wie de eieren naar Albert Heijn gaan, afgelopen vrijdag per brief weten dat ze minimaal de prijs voor één ster Beter Leven eieren uitbetalen. „Na die brief hebben wij en Interovo contact gehad. Toen hebben wij aangegeven dat wij eieren van vrije uitloop pluimveehouders inkopen voor de gewone contractprijs”, verklaart Van den Brandhof. „De brief van Interovo van afgelopen vrijdag is dus niet meer actueel”, zegt ze.

‘Dezelfde kosten voor de boeren’

De eieren van vrije uitloop hennen die langer dan zestien weken zijn opgehokt, worden in aangepaste verpakkingen in de schappen gelegd. „Op het schap en op het eierdoosje staat duidelijke informatie voor onze klanten”, licht de woordvoerster toe.

„Wij willen onze vaste pluimveehouders dezelfde prijs blijven bieden. Onze boeren investeren in hun type pluimveehouderij, in dit geval de vrije uitloop kippen. Het zijn namelijk dezelfde stallen, boeren en kippen. En dezelfde kosten voor de boeren. De kippen mogen alleen niet naar buiten vanwege de ophokplicht”, verklaart Van den Brandhof.

„Alles wat er nu is besloten is in overleg gegaan met het ministerie LNV, de Dierenbescherming en Anevei. We houden ons aan de wet- en regelgeving en we hopen dat de kipen snel weer naar buiten mogen, zodat ze weer vrije uitloopkippen zijn.”

 
 

Inloggen op de ledenportal