Pluimveeweb: Vogelgriep vastgesteld bij leghennenbedrijf in Sint-Oedenrode

20-02-2021
Op een leghennenbedrijf in het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode is H5 vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en de twee bedrijven binnen 1 kilometer geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere twee bedrijven bevatten circa 49.920 en 47.000 dieren. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen zeven andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 26 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen

Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner.

Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Kaarten 3 en 10 km gebieden

Bekijk hier de regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied hoogpathogene vogelgriep Sint Oedenrode en hier de kaart van het 3 kilometer vervoersbeperkingsgebied in Sint Oedenrode en hier de kaart van het 10 kilometer vervoersbeperkingsgebied in Sint Oedenrode.

 
 

Inloggen op de ledenportal