Boerderij: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Sint-Oedenrode

20-02-2021
In Sint-Oedenrode (gemeente Meijerstad, N.-Br.) is bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld.

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Dit heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zaterdag 20 februari bekendgemaakt.

Ruiming drie pluimveebedrijven

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de drie bedrijven geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om 35.000 dieren. De twee andere bedrijven hebben 49.920 en 47.000 dieren.

In het 3 kilometergebied rond het besmette bedrijf liggen nog zeven pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod afgekondigd

In de rond het besmette bedrijf ingestelde 10 kilometerzone liggen nog 26 pluimveebedrijven. De minister van LNV heeft per direct een vervoersverbod voor de pluimveebedrijven afgekondigd in deze 10 kilometerzone. Dit vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijke maatregelen nog van kracht

De landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt een aangescherpte meldplicht. Zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner.

Meer info brancheorganisaties en NVWA volgt

Brancheorganisatie Avined werkt samen met andere brancheorganisaties en de NVWA aan aanwijzingen voor (tussen)locaties voor de afvoer van vleeskuikens en consumptie-eieren. Meer informatie hierover wordt naar verwachting begin volgende week bekend.

De besmetting in Sint-Oedenrode is de dertiende uitbraak sinds de eerste uitbraak begin oktober 2020 op een vermeerderingsbedrijf in Altforst (Gld.). Alle B/T-gebieden van eerdere uitbraken waren onlangs opgeheven.

Lees meer informatie op de website van LNV

 
 
 

Inloggen op de ledenportal