Boerderij: Tafelei trekt industrie-ei uit het slob

19-02-2021
Pasen valt vroeg dit jaar. En de aanloop daarnaartoe zorgt voor leven in de brouwerij op de eiermarkt.

De prijzen zijn nog niet overdreven hoog, maar de handel loopt wel goed door. En volgens eierhandelaren ook duidelijk beter dan de afgelopen maanden. Leveranciers van eierproducten, kokers, ververs en pellers; iedereen bestelt eieren.

Hogere noteringen

Zoals verwacht komen de noteringen deze week opnieuw hoger uit dan de week ervoor. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt 13 cent naar € 7,23 per 100. 100 witte scharreleieren van dat gewicht komen met een plus van 7 cent op € 6,87.

 

Prijsstijging valt tegen

Naar mening van pluimveehouders en eierhandelaren had er meer ingezeten. Met name door de geringe beweging van de Amsterdamse grossiersnoteringen, bleef de stap omhoog bij NOP ook beperkter dan ze op basis van de stemming in de markt hadden verwacht. Pakstations zijn niet ongelukkig met kleine, maar solide stappen omhoog. Niet alleen omdat zij aan de inkoopkant zitten, maar ook doordat de prijzen dan in de pas lopen met de draagkracht van de markt. Een torenhoge prijs met Pasen heeft een groter afbreukrisico dan een bescheiden piek die in de regel veel langer aanhoudt, is de redenatie daarachter.

 

Industrieprijzen maken stappen

Wat opvalt is dat de noteringen van industrie-eieren nu toch echt stappen lijken te maken. De noteringen van kooi-eieren in Rungis stijgen al een aantal weken. En ook de Duitse notering voor kooi-eieren maakt deze week een grotere stap. Na weken met 3 of 4 cent stijgt de Weser-Ems-notering voor kooi deze week met 8 cent naar € 0,85 per kilo. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren plust 5,9 cent en komt daarmee op € 0,821 per kilo. De NOP-richtprijs voor scharreleieren voor de industrie stijgt van € 0,928 naar € 0,964 per kilo. Daarmee blijft het verschil met de reguliere scharreleieren beperkt. En waar de industrie in andere jaren de tafeleierprijs opduwt, is het dit jaar andersom: de tafeleieren lijken de prijzen van de industrie-eieren omhoog te trekken.

Solidariteitseieren lijken hun weg te vinden

Dat eieren uit vrije-uitloopsystemen na ruim 16 weken ophokplicht niet meer als zodanig verkocht mogen worden zou tot chaotische verhoudingen tussen de eiersoorten kunnen leiden. De balans opmakend na de eerste week stempelen met andere ei-codes lijkt dat erg mee te vallen. Orders voor deze zogenoemde solidariteitseieren komen binnen en worden uitgeleverd, maar het zal nog zeker een week duren voor te concluderen valt of de consument ze ook als zodanig net zo gretig afneemt.

Over de grens

Daarbij betreft het niet alleen supermarkten in eigen land, want driekwart van de eieren worden over de grens afgezet. Leveranciers zijn daarom blij dat de inspanningen die geleverd zijn om met name Duitse retailers te overtuigen, ook tot afspraken hebben geleid. Ze omschrijven het als ‘een eer’ dat de Duitse retail de Nederlandse eiersector zo ondersteunt, terwijl in eigen land de Freiland-eieren nog gewoon beschikbaar zijn.

Nieuwe plus in aantocht

Met dat in het achterhoofd verwachten marktpartijen volgende week opnieuw een plus op de eierprijzen. En omdat iedereen daarvan overtuigd is, stimuleert dat de handel weer. Niemand wacht af met kopen, want volgende week zijn ze duurder.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

 

 

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal