Pluimveeweb: 'H5N8 voor het eerst overgesprongen op mensen in Rusland'

22-02-2021
Rusland meldt dat de H5N8-variant van het vogelgriepvirus voor het eerst is vastgesteld bij mensen. Zeven medewerkers van een pluimveebedrijf in het zuiden van Rusland raakten volgens Rusland geïnfecteerd met het virus. Volgens het Russische ministerie van Volksgezondheid is het virus niet overgedragen van mens op mens.

De medewerkers van het pluimveebedrijf werkten op dat bedrijf toen het H5N8-virus daar pluimvee besmette. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waren de ziekteverschijnselen niet symptomatisch en zijn alle besmette medewerkers hersteld. Als dit bevestigd wordt, was dit de eerste keer ooit dat mensen besmet raakten met deze variant van het virus, schrijft de WHO in een persbericht aan het internationaal persbureau Bloomberg.

Al in november vorig jaar circuleerde de H5N8-variant van het vogelgriepvirus in vijftien gebieden in Rusland. Tot nu raakten enkel vogels en kippen besmet en ging men ervan uit dat het virus geen gevaar voor mensen vormde. Andere vogelgriepvarianten zijn eerder wel al bij mensen vastgesteld. Wereldwijd waren er meerdere besmettingen met de H5N1-variant en de H5N6-variant.

De WHO benadrukt dat menselijke besmettingen met een vogelgriepvirus erg zeldzaam zijn en dat mensen die besmet raakten altijd in contact waren met dode of zieke besmette vogels. In Nederland is de kans dat mensen besmet raken met vogelgriepvarianten heel erg klein, volgens deskundigen. Dit komt omdat Nederland strenge en goede hygiëneprotocollen hanteert voor de bestrijding van vogelgriep.

 
 

Inloggen op de ledenportal