Pluimveeweb: Saldo leghennen gehalveerd door lagere eierprijzen

24-02-2021
Voor de leghennenhouders is het jaar 2021 matig gestart. In januari kwam het saldo van een standaardbedrijf met 55.000 scharrelhennen uit op 15.000 euro. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van januari vorig jaar. De eierprijzen waren 11 procent lager en de voerkosten 8 procent hoger. Het saldo ligt duidelijk onder het langjarig gemiddelde van 2011 tot 2020 en na aftrek van de overige kosten resteert een negatief inkomen.

Dat maakte Agrimatie van Wageningen Economic Research woensdag 24 februari bekend. Januari is traditioneel een mindere maand voor de afzet en prijzen van eieren. Het prijsniveau van scharreleieren lag in januari 8 procent onder het langjarig gemiddelde 2011-2020. Begin dit jaar was de eierconsumptie redelijk gunstig, maar er is wel een tweedeling.

De vraag naar tafeleieren is goed; met veel vraag naar eieren met sterren binnen het Beter Leven-keurmerk die in supermarkten worden verkocht. De prijs daarvan is grotendeels gebaseerd op vaste afspraken.

Afzet scharrel- en kooieieren zwak

De afzet van gewone scharrel- en kooieieren naar de horeca en andere foodservicebedrijven is nog steeds zwak door coronamaatregelen. Ook de vraag van de verwerkende industrie naar eieren nam af door een lagere behoefte aan verwerkte producten en de voldoende grote voorraden.

Het voortschrijdend jaarsaldo van een bedrijf met 55.000 scharrelhennen lag in januari 35.000 euro boven het langjarig gemiddelde. In januari lag het voortschrijdend jaarsaldo per leghen per jaar 63 cent boven het langjarig gemiddelde van 4,14 euro. Lees meer op de website Agrimatie van Wageningen Economic Research.

 
 

Inloggen op de ledenportal