Pluimveeweb: Risico op humane besmetting H5N8 laag ingeschat

24-02-2021
Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vormt het H5N8 vogelgriepvirus in Nederland geen groot risico om mensen te besmetten. „Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de in Nederland circulerende HPAI-virussen eerder beoordeeld en het zoönotisch potentieel van deze virussen als laag beoordeeld.”

Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw maandag 22 februari in een Kamerbrief over vogelgriep en naar aanleiding van de besmettingen van zeven mensen in Rusland met H5N8 vogelgriep. „Meer informatie uit Rusland, via de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is nodig om deze berichten goed te kunnen beoordelen. Zodra meer informatie bekend is, zal het RIVM hier duiding aan geven”, voegt Schouten eraan toe.

Dit weekend verschenen er berichten in de media dat in Rusland in december 2020 zeven personen, die op een pluimveebedrijf werkten, besmet zouden zijn met hoog pathogene H5N8 vogelgriep. De berichten vermelden dat de klachten van deze personen mild waren en dat er alleen aanwijzingen waren voor dier mens besmetting en niet voor besmettingen tussen mensen.

Zeldzaam

Eerder was al bekend dat sommige soorten vogelgriep in zeldzame gevallen mensen kunnen infecteren. Volgens het RIVM gebeurt dit alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen. Er zijn in Nederland geen gevallen bekend van met H5N8 besmette mensen.

Bij ruimingen bij uitbraken van hoogpathogene vogelgriepvirussen in Nederland worden altijd maximale voorzorgsmaatregelen genomen om besmetting van het bij de ruimingen betrokken personeel te voorkomen, zoals het dragen van volgelaatsmasker en speciale overalls. Daarnaast wordt ruimingspersoneel gevaccineerd met een regulier griepvaccin. Het ruimingspersoneel, de veehouder, zijn gezin en dierverzorgers worden gemonitord door de GGD en aan hen worden virusremmers verstrekt.

Deskundigen gaven voorgaande jaren al aan dat de kans dat in Nederland mensen besmet raken met vogelgriepvarianten erg klein is omdat er strenge hygiëneprotocollen worden gehanteerd bij een uitbraak.

 
 

Inloggen op de ledenportal