Boerderij: ‘Status vrije-uitloopei moet inzet blijven’

25-02-2021
Goed nieuws voor de legpluimveehouders met vrije uitloop: het solidariteitsei ligt in het schap.

Het is een alles behalve eenvoudige operatie voor de eierhandel, maar de eieren van voormalige vrije-uitloophennen – die vanwege vogelgriep al meer dan 16 weken opgehokt zijn – ligt toch op onderscheidende wijze in het schap. Zelfs Duitse supermarkten doen mee ‘Aus Solidarität’.

De vorige keer dat de vrije-uitlooptermijn werd overschreden lukte dit niet. Een overwinning voor de pluimveehoudersorganisaties, die zelf naar de retailers stapten. Ook een overwinning wellicht die de protesterende boeren op hun conto kunnen schrijven. Het is niet ondenkbaar dat bij de supermarkten de trekkerblokkades bij distributiecentra in het achterhoofd meespeelde.

Europese handelsnormen

Jammer dat de solidariteit in Europa op dit terrein verder echter ver te zoeken is. Eieren van vrije-uitloophennen mogen na 16 weken ophokplicht niet langer gestempeld worden als vrije uitloop. Dat is zo vastgelegd in de Europese handelsnormen. Enerzijds wat voor te zeggen, want deze kippen hebben al maanden niet buiten gelopen. Aan de andere kant: ook weidemelk komt van dieren die niet jaarrond buiten lopen. Het is maar net welke afspraken je daar met elkaar over maakt. En biologische eieren, waarvoor buitenloop eveneens een vereiste is, mogen na 16 weken ophokplicht wél verkocht worden als biologisch. Zij vallen onder een andere Europese verordening, de biologische.

Solidariteitsei lijkt niemands ideale oplossing

Nederland trok een paar jaar geleden al naar Brussel om deze termijn te verlengen. Het enige wat er toen in zat, was een verlenging van 12 naar 16 weken. Voor andere afspraken waren weinig medestanders te vinden. Het is echter ook maar een handjevol landen in de EU dat überhaupt op significante schaal vrije-uitloophennen houdt. Dus speelden allerlei andere belangen een rol; politiek, handel. Toch blijft het zaak om hier als Nederland op in te blijven zetten. Want hoe mooi ook dat het gelukt is, het solidariteitsei lijkt niemands ideale oplossing.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal