AgriHolland: ABN Amro: Voerkosten verlagen door zelf gewassen telen

27-09-2012

Veehouders zouden zelf meer voedergewassen of graan kunnen telen om de voerkosten te beperken. Hierdoor kunnen zij hun productiekosten stabiliseren en zijn ze niet afhankelijk van de oplopende marktprijs. Dat oppert ABN Amro in een rapport over de agrarische grondstoffenmarkt. In het rapport komt de bank met 11 strategiën voor akkerbouwers of veehouders om zich te beschermen tegen hoge of wisselende graan-/grondstofprijzen.

Door de teelt van eigen voedergewassen of graan is de veehouder niet meer afhankelijk van de markt voor graan of ruwvoer. De kostprijs is langjarig bekend: 16 tot 19 cent per kilo tarwe op basis van pacht en loonwerk. Of 10 à 11 cent per kilo melk dan wel circa 10 cent per kilo ruwvoer op basis van pacht en eigen mechanisatie. Deze strategie vraagt wel om teeltkennis en eigen voorzieningen in opslag en voeren.

Anderzijds kan de akkerbouwer er ook voor kiezen om zelf vee te gaan houden of in de veehouderij te integreren. Menig akkerbouwer investeerde in het verleden in vleeskuikens. Enkelen overwegen on na 2015, als de melkquota afgeschaft worden in de melkveehouderij te stappen. Ook deze strategie vraagt om vakmanschap en investeringen.

Akkerbouwers en veehouders zouden ook intensief kunnen samenwerken. Dat biedt vele voordelen: Aan- en afvoer zijn gegarandeerd, de tussenhandel vervalt. De prijs zal veelal de marktprijs volgen. Ondernemers kunnen ook een prijs afspreken voor een langere periode. Naast graan of ruwvoer zijn ook afspraken over mest en mineralen mogelijk. In de melkveehouderij wordt deze strategie in de vorm van een voercentrum al toegepast.

Zie voor alle 11 de strategiën het rapport Agrarische grondstoffenmarkt op de site van ABN Amro.

bron: ABN Amro, september 2012

Copyright ©2012 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal