Pluimveeweb: Eiertekort in Zuid Korea door vogelgriep

26-02-2021
In Zuid Korea heeft de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep sinds oktober 2020 geleid tot het ruimen van meer dan 26 miljoen kippen. Het land kampt nu met een tekort aan eieren.

In de afgelopen maanden zijn er uitbraken van hoogpathoge vogelgriep geweest op 95 bedrijven. Daarbij zijn 19 procent van de legkippen geruimd.

Stijging eierprijzen
Als gevolg van de uitbraken zijn de eierprijzen met 28 procent gestegen . De voedselprijzen zijn in januari 2020 sneller gestegen dan in de voorgaande twee jaar.
Het Chinese nieuwe maanjaar medio februari zette ook de lokale vraag onder druk, aangezien eieren worden gebruikt in traditionele gerechten voor de viering. Het ministerie van landbouw merkte op dat de prijzen vanaf eind februari zullen stabiliseren, aangezien restaurants en winkels lokale eieren beginnen te vervangen door geïmporteerde producten.

Bestrijding
Gezien de omvang van de ruiming behoort Zuid-Korea volgens The Indian Express tot de zwaarst getroffen ter wereld. „De griep verspreidt zich deze keer sporadisch, vergeleken met wat we zagen in 2016-2017, wat betekent dat het voor autoriteiten moeilijker is om epidemiologisch onderzoek te doen", zei Lee Hyungwoo, onderzoeker van het Korea Rural Economics Institute.

Lokale boeren hebben echter geklaagd over het beleid van de autoriteiten om alle vogels binnen een straal van 3 km rond besmette boerderijen te ruimen, en beweren dat het deze buitensporige maatregelen waren die leidden tot een stijging van de prijzen van pluimveegoederen, meldt The Korea Herald.

 
 

Inloggen op de ledenportal