Boerderij: Eieren worden gestaag duurder

26-02-2021
Er hangen geen donkere wolken boven de eiermarkt.

Zo heeft de uitbraak van vogelgriep geen effect op de handel, afzet of de prijzen van eieren. De eiermarkt zet de lijn van de afgelopen weken voort: de prijzen maken geen sprongen, maar stijgen gestaag door. Gezond en over de hele breedte gedragen, zo omschrijven pakstations de markt. De stabiele stijging zorgt daarbij voor een gedegen basis.

Stijging van net geen twee dubbeltjes

Dat vertaalt zich in een stijging van net onder de twee dubbeltjes bij zowel witte als bruine scharreleieren van 62-63 gram. De NOP richtprijs voor die gewichten komt daarmee bij bruine eieren uit op € 7,41 per 100. Een plus van 17 cent brengt de richtprijs voor witte op € 7,04 per 100.

 

Amsterdamse Grossiers Index

Naar de zin van pluimveehouders zijn de stappen omhoog aan de behoudende kant. Terwijl de handel soepel loopt, gaan de noteringen schurend omhoog. Als voorbeeld wordt de snelheid van het stijgen van de Amsterdamse Grossiers Index genoemd. Die notering is toe aan een inhaalslag, want die beweegt minder dan de rest van de markt de laatste maanden. Zo staat de notering voor bruine M-en in Amsterdam nu op € 8,00 per 100. Dat is € 0,35 hoger dan in januari en € 0,45 hoger dan in november vorig jaar. In die tijd steeg de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram van € 6,35 naar € 7,41 per 100. Dat is ruim twee keer zoveel. Alleen al in de laatste 6 weken steeg de NOP-notering € 0,70 per 100 eieren.

 

Daarbij telt de index ook nog mee in de rekenformule die de richtprijs bepaalt. Zonder dat remmende effect was de prijsstijging van de NOP-notering mogelijk groter.

Rungis verdubbelt prijsstijging

Gedegen is ook de stijgende lijn van de markt voor kooi-eieren. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt 5,5 cent naar € 0,877 per kilo. Met een plus van 5 cent doorbreekt de richtprijs voor scharreleieren de € 1-grens (€ 1,013 per kilo). De prijsstijging bij de Duitse WeserEms-noteringen zijn vergelijkbaar. Daar ligt het prijsniveau wel net wat hoger: kooi-eieren € 0,90 en industrie-scharrel € 1,04 per kilo.

 

Goede vraag in heel Europa

De stijgende prijslijn geldt niet alleen voor de markten dicht bij huis. In heel Europa is de vraag naar deze basiseieren goed. Opvallend is daarbij de notering van industrie-eieren in het Franse Rungis. Na weken met stappen van 3 tot 4 cent, schiet die notering deze week van € 0,72 naar € 0,82 per kilo. Ook de noteringen van de verschillende gewichtsklassen stijgen er in een week tijd met € 0,35 tot € 0,45 per 100 eieren.

Prijsstijging in het verschiet

Met een bloeiende handel voor Pasen waarbij alle geledingen in de markt eieren kopen en geen koper achterover leunt, is de verwachting dat de gestaag oplopende prijslijn ook de komende weken aanhoudt.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

 

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal