Boerderij: Redactieblog: ‘Je kunt niet altijd zes gooien …’

27-02-2021
Een voorbeeld van ‘zes gooien’ is de situatie rond de vrije-uitloopeieren. Als LTO/NOP-vakgroep en NVP hebben we de koppen bij elkaar gestoken.

Na een week of vijf van warme overdracht was januari mijn start als nieuwe voorzitter van de LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij. Hoewel de eerste 100 dagen nog lang niet gemaakt zijn, kan ik al wel zeggen dat ik ruim voor die tijd de eerste 100 overleggen gehad zal hebben.

Als bestuurder en zeker als voorzitter zit je aan de voorkant van veel wat op de sector afkomt. Samen met anderen is het sturen op het voorkomen van problemen en kansen pakken als ze zich voordoen. Soms is het frustrerend wanneer het gezonde verstand het moet afleggen tegen (Brusselse) regels die geen ruimte laten voor dat gezonde verstand. Ik denk dan aan de verificatie bij salmonella-onderzoek.

Vrije-uitloopeieren naar scharrel afwaarderen, daar valt wettelijk niet aan te ontkomen

Meerwaarde vrije-uitloopei behouden

Veel gaat gelukkig wel goed en zoals dan weleens wordt gezegd: je kunt niet altijd zes gooien.

Een voorbeeld van ‘zes gooien’ is de situatie rond de vrije-uitloopeieren. Op 12 februari was de zestienwekentermijn voorbij en moesten vrije-uitloopeieren naar scharrel worden afgewaardeerd. Dat is een harde eis vanuit wetgeving en er valt echt niet aan te ontkomen. Het is echter eigen keus van een retailer ervoor te kiezen om dat soort eieren een meerwaarde te blijven geven in het schap, en daarmee ook voor de pluimveehouder.

Albert Heijn was de eerste die aangaf de prijs voor hun boeren te handhaven, de hele retail volgde

Prijs voor boeren handhaven

Na signalen van pluimveehouders en handelaren dat afwaardering van vrije-uitloopeieren – óók in prijs – zou gaan plaatsvinden, hebben we als LTO/NOP-vakgroep en NVP de koppen bij elkaar gestoken. Met een gezamenlijke actie naar de retail hebben we aandacht gevraagd voor het alternatief. Albert Heijn was de eerste die aangaf de prijs voor hun boeren te handhaven. Daarna was al snel de gehele Nederlandse retail om. Prijsval voor pluimveehouders die voor binnenland leveren zou daarmee voorkomen moeten zijn.

Op het moment van schrijven is niet bekend hoe de consument zich gaat gedragen. We wachten af of de dobbelsteen op zes blijft liggen.

Nu nog een keer een kop koffie drinken met de Dierenbescherming. Even horen waarom bij hen de dobbelsteen op één bleef liggen bij de vraag of de tweede ster op de doosjes mocht blijven staan ...

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal