Boerderij: Mengvoerprijzen stijgen in september naar nieuwe records

28-09-2012

Den Haag - Mengvoer is in september opnieuw flink in prijs gestegen. Ten opzichte van januari is de voerrekening voor de veehouders al met zo'n 18 procent gestegen. Dit wordt niet gecompenseerd door stijgende opbrengstprijzen.

Een gemiddelde vleeskuikenhouder betaalt op dit moment al zo'n € 100.000 euro per maand aan voer. Elke keer als er een vrachtauto met 32 ton voer het erf opdraait, komt er weer een rekening van 14.000 euro voorbij. In de loop van de afmestperiode komt zo'n vrachtwagen elke twee tot drie dagen het bedrijf op rijden. Op jaarbasis stijgt de rekening al naar 1,2 miljoen euro. In januari lagen de voerkosten voor deze vleeskuikenhouder nog 16.000 euro lager dan nu.

De voerrekening begint nu toch echt te knijpen bij vleeskuikenhouders. De prijsstijging in het voer valt volgens voorzitter Elly de Kort van de NOP-Kring vleeskuikenhouders de laatste maanden veel hoger uit dan begin dit jaar werd verwacht. "Eerder dit jaar hadden we het geluk dat de opbrengstprijs een beetje meeging met de voerprijs. De eerste helft van het jaar was best goed, maar nu kan de opbrengstprijs niet meer mee met de voerprijs."

Met de stijgende energiekosten gedurende de wintermaanden in het verschiet zullen veel vleeskuikenhouders de afweging moeten maken of zij het risico nog aan durven, of dat ze hun stallen één of meerdere afmestrondes leeg laten staan. De Kort stelt dat in haar omgeving in ieder geval twee vleeskuikenbedrijven met 80.000 tot 90.000 vleeskuikens de productie hebben stilgelegd. Eén collega heeft besloten de huidige situatie te gebruiken om de stal te renoveren.

De Kort merkt op dat de kwaliteit van het voer er niet beter op wordt als de prijzen stijgen. "Je merkt aan de groei van de kuikens dat voerfabrikanten dan sleutelen aan de samenstelling van hun product." Met name vleeskuikenhouders merken dit volgens haar, omdat kuikens veel kritischer reageren op een wisselende samenstelling van het voer dan andere dieren.

Vleeskuikens die na 40 tot 42 dagen worden afgeleverd, eten gemiddeld 100 gram mengvoer per dag. Voor een bedrijf met 90.000 vleeskuikens betekent dit een dagelijkse voerbehoefte van 9 ton. Het landbouweconomisch instituut LEI berekent de prijs van vleeskuikenkorrel met afzetcontract in september op € 44,05 per 100 kilo. Daarmee liggen de voerkosten op een gemiddeld vleeskuikenbedrijf per dag bijna 600 euro hoger dan in januari.

Ook rundvee- en varkensbrok zijn fors in prijs gestegen. Vleesvarkensbrok e.w. 1,08 is nu € 4,60 per 100 kilo duurder dan in januari. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is de voerrekening voor een vleesvarkenshouder met 2000 varkens en een voergift van 2 kilo opgelopen tot boven de 300.000 euro. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is hij 17.000 euro meer kwijt aan het mengvoer. Ten opzichte van 2010 ligt de rekening bijna 93.000 euro hoger.

Het LEI berekent de prijs voor vleesvarkensbrok op dit moment op € 30,50 per 100 kilo. Veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen denkt dat de prijs in de komende maanden verder stijgt naar 31 tot 32 euro.

De melkveehouder met 75 koeien heeft inclusief jongvee dit jaar zo'n 28.000 euro uitgegeven aan mengvoer. Zijn kosten liggen bijna 1.400 euro hoger dan een jaar geleden en bijna 9.000 euro hoger dan in 2010. Stigevo mikt in januari op een prijs van 27 euro voor standaardbrok A. Dit betekent dat de prijs in het laatste kwartaal nog zo'n 2 euro zal stijgen.

door John Ramaker 27 sep 2012  

 
 

Inloggen op de ledenportal