Pluimveeweb: 'Nooit meer zoekwerk bij IKB of KAT controle met keurmerk managementsysteem'

04-03-2021
„Fameo, het nieuwe keurmerk managementsysteem ontlast legpluimveehouders doordat ze meldingen krijgen wanneer ze bijvoorbeeld overschoenen voor salmonella moeten lopen, drinkwateronderzoek moeten doen en eierbonnen moeten invoeren. Maar het is meer dan alleen een slimme agenda. Het ontlast legpluimveehouders administratief. Alles staat in één systeem waardoor je nooit meer zoekwerk hebt bij IKB, KAT of andere controles”, zegt leghennenhouder en bedenker Alrik Visscher.

Hij runt samen met zijn ouders een leghennenbedrijf in Dalfsen (OV) met vijf stallen. De 26-jarige leghennenhouder doet sinds vijf jaar de administratie op het familiebedrijf. „Het viel me meteen al op hoeveel administratieve rompslomp je hebt als leghennenhouder. KAT, IKB, Beter Leven, Skal en ga zo maar door. Het is te veel om allemaal te onthouden. Maar je mag niets vergeten, want anders volgen er sancties.” In 2017 dacht hij voor het eerst na of dit niet anders kon, en hoe? „Er bestaat geen systeem voor een leghennenhouder dat je meldingen krijgt wat je moet doen en je daarbij ook administratief begeleid.” Sinds eind 2018 bedacht hij hoe zo’n systeem eruit moest zien.

De afgelopen tweeënhalf jaar bouwde een softwarebedrijf het door Visscher bedachte keurmerk managementsysteem „Ik werk er sinds oktober mee voor ons eigen bedrijf. Ik ben er nu zo over tevreden dat andere legpluimveehouders ook gebruik kunnen maken van het systeem.” Om gebruik te maken van Fameo moet een legpluimveehouder een maandbedrag betalen.

„Dankzij Fameo heb je als leghennenhouder nooit meer slapeloze nachten voor een controle”, voegt vader Erwin Visscher toe. Toen Alrik nog studeerde deed hij de KAT en IKB-controles. „We hadden alle documenten wel maar ik ben niet zo handig met computers en was telkens aan het zoeken waar alles stond. Het gevolg is dat ik altijd wel documenten moest nasturen.”

Controleur toegang geven tot systeem

„Je kunt als leghennenhouder een KAT of IKB-controleur toegang geven om al jouw documenten in het systeem in te zien. Dan ben je zelf niet meer zo druk met een controle en bespaar je veel tijd”, zegt Alrik Visscher. „Maar als jij of de controleur dat niet wil, kun je ook alles laten zien achter de computer tijdens een controle. Een voordeel is dat alles in het systeem staat, van salmonella uitslagen tot generatortestlijsten, ongediertebestrijdingsplan of bedrijfsgezondheids- en bedrijfsbehandelplan.”

De acties binnen het systeem bevatten waar het mogelijk is standaard forumlieren die legpluimveehouders kunnen invullen. Binnen het systeem worden ze dan meteen doorverwezen naar de goede plek om het op te slaan. Dit kan in de eigen documenten binnen Fameo zijn, maar bijvoorbeeld ook in de KAT databank. In het tabblad ‘Acties’ is te zien welke administratieve acties een legpluimveehouder moet ondernemen. Bijvoorbeeld voor welke datum hij overschoenen moet lopen voor salmonella maar ook voor welke datum hij een nieuw bedrijfsgezondheids- en bedrijfsbehandelplan moet laten maken of de vijfjaarlijkse elektrakeuring moet doen. Werkelijk alle eisen waar legpluimveehouders mee te maken krijgen, zitten erin volgens Visscher.

‘Keurmerk eenvoudig uit- en inschakelen’

Een leghennenhouder kan een keurmerk ook eenvoudig uit- of inschakelen. „Bij ons is stal 2 nu IKB, KAT en VLOG erkend. Indien aan het eind van de ronde de eieren uit stal 2 alleen in Nederland blijven, hoeven we niet meer te voldoen aan de eisen van VLOG. Dan schakel ik VLOG uit en hoef ik geen acties meer voor VLOG te doen.” Je kunt de koppelgegevens altijd wijzigen. Als je bijvoorbeeld de slachtdatum verandert, corrigeert het systeem direct. Zo zijn alle acties altijd correct.

„Onze scharrelhennen moeten voldoen aan de eisen van IKB en KAT. Onze één ster Beter Leven hennen aan de eisen van Beter Leven en onze biologische hennen aan die van Skal. Daarnaast doen we in één stal mee met VLOG en in een andere aan Planet Proof. Uit mijn hoofd kan ik allemaal niet meer onthouden wat je allemaal bij moet houden en wanneer. Het keurmerk managementsysteem ontlast pluimveehouders hierin, zodat je geen dingen vergeet en iedere controle zorgeloos verloopt. Ook verlopen controles sneller.” Dit zijn volgens Visscher de grootste voordelen. Hoeveel voordeel het in geld oplevert, vindt hij lastig te zeggen. „Het bespaart tijd en ontzorgt je.” Kijk voor meer informatie en de tarieven per maand op Fameo.nl.

Visscher hoopt dat collega-legpluimveehouders ook gebruik willen maken van zijn systeem. „Ik sta open voor input van legpluimveehouders. Het systeem werkt nu voor 99 procent van de legpluimveehouders in Nederland”, schat hij in. Bovendien neemt Visscher wijzigingen en aanscherpingen van eisen van keurmerken mee. „Die wijzigingen gelden voor alle legpluimveehouders. Dankzij het systeem krijgt een legpluimveehouder vanzelf meldingen wanneer hij bepaalde administratieve of praktische acties moet ondernemen, zodat hij dit niet vergeet. Ook begeleidt het systeem bij het documenteren van de administratie.”

 
 

Inloggen op de ledenportal