Boerderij: Eiermarkt in balans bij licht oplopende prijs

05-03-2021

Positieve gezichten bij marktpartijen die zich begeven op de eiermarkt.

Waar eierhandelaren een aantal weken terug tegen voorraden aankeken als ze hun verlies niet namen, zien ze nu de eieren goed weglopen. En dat in alle richtingen, want naast retail kopen ook industrie, ververs en kokers volop. Daarbij is voor elk ei een plek, maar er is ook geen tekort.

Europees en zelfs wereldwijd is de vraag naar eieren goed. De gemiddelde Europese prijs van L- en M-eieren stijgt deze week met 2,2% naar € 129,15 per 100 kilo. Dat is 6,5% meer dan vorige maand. In absolute zin zit de Europese notering daarmee tussen de onlangs sterk gestegen Amerikaanse prijs (€ 144,71) en de Braziliaanse (€ 100,20) in.

Maar ook dichter bij huis is het opnieuw een week met stijgende noteringen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt € 0,15 naar € 7,56 per 100. De notering voor witte eieren van dat gewicht plust € 0,11 naar € 7,15 per 100 eieren.

Marktstemming positiever
Pluimveehouders hebben de indruk dat marktstemming positiever is en de handel vlotter verloopt dan de noteringen weergeven. Met nog maar een paar weken te gaan tot Pasen, hadden de stappen wat hen betreft best wat groter mogen zijn. Pakstations benadrukken dat de markt het wel moet kunnen dragen en dat geleidelijke prijsstijging veel bestendiger is dan prijssprongen.

Daarbij vinden eieren van bedrijven met vrije uitloop wisselend hun weg. In eigen land wordt het solidariteits-ei goed opgepakt, maar op de grote Duitse afzetmarkt is dat een stuk minder omdat daar Duitse Freiland-eieren nog wel gewoon beschikbaar waren. Op die eieren moeten leveranciers met ingang van volgende week ook een 2 stempelen. Dat kan de verhoudingen dan nog weer doen veranderen. Aan de andere kant vinden de eieren ook als scharrelei wel hun weg. Er blijven geen eieren staan, dus dat is positief.

Bovengrens
De prijsstijging van de industrie-eieren lijkt wel tegen de bovengrens te komen. De afgelopen weken liepen de prijzen van kooi-eieren gelijk op met de prijsstijging voor reguliere scharreleieren. Maar daar lijkt deze week verandering in te komen. De WeserEms-notering voor scharreleieren met bestemming industrie stijgt nog wel € 0,02 naar € 1,06 per kilo, maar de Duitse prijs voor kooi-eieren blijft staan op € 0,90 per kilo. Doordat Rungis deze week nog € 0,04 stijgt naar € 0,86 per kilo maakt ook de NOP-richtprijs voor kooi-eieren nog een stapje. Deze stijgt € 0,033 naar € 0,91 per kilo. De NOP-notering voor industrie-scharrel stijgt € 0,028 naar € 1,041 per kilo.

De bestellingen zijn goed. Marktpartijen verwachten dat de noteringen ook de komende week geen sprongen maken, maar van vermindering is tot Pasen ook geen sprake. Ook volgende week zullen ze licht doorstijgen.

Prognose: prijsstijging.

 
 

Inloggen op de ledenportal