Boerderij: Psychologische druk remt prijs bij goede eierverkoop

02-04-2021
De laatste week voor Pasen kent een uitstekende eierafzet. Er zijn geen paniekaankopen en voldoende eieren om in de vraag te voorzien, maar de magazijnen van eierhandelaren en pakstations zijn leeg of zo goed als leeg.

En hoewel de afzet goed was, bleek de prijshoudendheid een punt. Vanaf dinsdag 30 maart begon de verkoopprijs volgens pakstations af te brokkelen. Niet door gebrek aan vraag, maar puur op de kalender en door psychologie. De wetenschap dat verkopers niet met voorraden het lange paasweekend over willen, geeft kopers een argument om de prijs te drukken.

Dat is terug te zien in de noteringen. De zwaardere bruine en witte M-en en L-en leverden € 0,05 tot € 0,10 per 100 eieren in bij de Amsterdamse grossiers. WeserEms daalde bij de M-en € 0,05. Dat resulteerde erin dat de NOP richtprijs voor bruine scharreleieren boven 65 gram in prijs daalden. Bij witte eieren is dat al bij eieren boven 52 gram.

Kleine opdrachten

De verwerkende industrie heeft er productietijd tussen zitten. Eieren die deze week worden gekocht, worden na Pasen pas gebruikt. Volgende week is bovendien een korte week met doorgaans kleine opdrachten. In de verwachting dat de prijs dan iets lager is, toonde de verwerkende industrie daarom deze week geen kooplust meer. De prijs voor industrie-eieren gaat daardoor omlaag. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren daalt 2,8 cent naar € 0,871 per kilo. De notering voor scharreleieren voor de industrie gaat 8,2 cent onderuit naar € 0,951 per kilo.

Spannende week

De week na Pasen is doorgaans een taaie week in de verkopen, maar ook een spannende omdat dan blijkt of de geleverde eieren ook daadwerkelijk verkocht zijn. De eierprijs zal komende week naar verwachting dan ook een pas op de plaats maken. En ook met een prijscorrectie wordt rekening gehouden, al wordt geen grote prijsval verwacht. Ingewijden wijzen op het signaal dat de verwerkende industrie lang door kocht voor Pasen en op de goede vraag naar eieren op de wereldmarkt. Daarnaast zal ook het ruimen van koppels oude hennen het aanbod de komende drie weken laten slinken, waardoor de balans en daarmee het nieuwe prijsniveau op de eiermarkt vrij snel zal zijn gevonden.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

 
 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal