NieuweOogst: Bijna elke supermarkt heeft 1 ster eieren

26-03-2021

In bijna iedere supermarkt in Nederland liggen in de loop van dit jaar consumptie-eieren met het 1 ster Beter Leven-keurmerk. Volgens Wakker Dier doet alleen Boni nog niet mee.

Supermarktketens DekaMarkt, Dirk, Jan Linders, Poiesz en Vomar stappen binnen hun eigen huismerk over op eieren met ten minste één Beter Leven-ster. Dit laten ze weten aan Wakker Dier, die in de aanloop naar Pasen het eierschap onderzocht. Vomar heeft het assortiment al aangepast, de andere volgen later dit jaar. Boni is de enige en laatste supermarkt die één Beter Leven-ster niet als ondergrens kiest.

Kiezen voor 1 ster Beter Leven is volgens Wakker Dier goed nieuws. De kippen die deze eieren leggen, krijgen een overdekte uitloop en frisse buitenlucht. De organisatie vindt dat iedere kip dit minimaal hoort te krijgen. Nog een stapje beter zijn vrije-uitloopeieren, van kippen die echt naar buiten kunnen. Deze krijgen van de Dierenbescherming twee Beter Leven-sterren.

Onderlinge verschillen
De ene supermarkt draagt zijn principes minder stevig uit dan de andere. Zo geldt de ondergrens van één Beter Leven-ster vaak alleen voor eieren van het eigen huismerk. Plus doet het in de ogen van Wakker Dier beter en verkoopt al sinds 2012 uitsluitend vrije-uitloop- en biologische eieren. Bezorgdienst Picnic verkoopt enkel biologische eieren.

 
 

Inloggen op de ledenportal