Pluimveeweb: Ruim 40 nieuwe vogelgriepuitbraken in Polen

08-04-2021
Waar in Nederland en België de druk van vogelgriep sterk is afgenomen, is dit totaal niet het geval in Polen en Duitsland. Alleen al in de periode van 18 tot 31 maart zijn er in Polen 42 besmettingen met hoog pathogene vogelgriep vastgesteld, waarvan 40 op pluimveebedrijven.

In totaal zijn in Polen 1,07 miljoen stuks pluimvee getroffen door het virus. Het betreft allemaal de hoog pathogene H5N8 variant. Vooral de streek van Kalisz County in de centrale provincie Groot-Polen is getroffen. Met de recente uitbraken komt de teller hiermee sinds begin dit jaar op 93 besmettingen op pluimveebedrijven in Polen.

Ook in Duitsland is het virus nog helemaal niet onder controle. Deze winter werden tot einde maart 133 besmettingen, met de H5 variant, vastgesteld op bedrijven en in een vijftal gebieden. Verder werden bij wilde watervogels meer dan 3.000 gevallen met hoog pathogene vogelgriep gedetecteerd.

Maar vooral de voorjaarstrek van de watervogels zorgt voor een grote uitbraak eind maart met vele nieuwe besmettingen, eerst in centraal Duitsland (Thüringen), gevolgd door het zuidelijker Baden Württemberg. Bovendien worden ook nog enkele uitbraken gemeld in vijf andere deelstaten. Naast wilde watervogels zijn er diverse leg- en opfokbedrijven getroffen en eveneens vleeskuikenbedrijven. Nu al is volgens het Nationaal Diergeneeskundig Referentie laboratorium (Friedrich-Loeffler Instituut) de uitbraak erger dan deze in 2016-2017. Dat meldt de Engelstalige pluimveenieuwssite WATTPoultry.com op haar website en de Vlaamse Landsbond Pluimvee in haar wekelijkse nieuwsbrief.

 
 

Inloggen op de ledenportal