Pluimveeweb: Risico humane besmetting H5N8 onveranderd

09-04-2021
Het risico op humane besmetting met H5N8 is niet veranderd. Dat schrijft Minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer op Kamervragen van de Partij voor de Dieren naar aanleiding van zeven geïnfecteerde mensen in Rusland.

Ouwehand stelde vragen over de link tussen het hoogpathogene Russische H5N8 virus en de variant die is vastgesteld bij Nederlands pluimvee. Minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport heeft aan de Tweede Kamer geschreven dat er geen directe link is met het virus van hetzelfde subtype dat in de afgelopen maanden in Nederland is vastgesteld bij pluimvee en in het wild levende vogels.

Het is wel voor het eerst dat serotypeH5N8 bij mensen is gevonden. De virussen die dit seizoen in Nederland zijn gevonden, vallen echter in een ander genetisch cluster dan de recent in Rusland gevonden virussen met verschillen in opbouw van eiwitten. Het zijn verschillende varianten van H5N8 en de bevindingen in Rusland zijn niet zo maar door te trekken naar de situatie in Nederland. Er zijn geen aanwijzingen dat de stam die in Nederland heeft gecirculeerd besmettelijker is voor mensen dan bij aanvang van de uitbraken in 2020 door het RIVM is ingeschat, namelijk “laag”. De internationale berichtgeving rept ook niet van ziekte bij betrokken werknemers.

In totaal zijn er 733.420 dieren geruimd ten gevolge van uitbraken met vogelgriep sinds oktober 2020. Dit betrof naast uitbraken met H5N8, een uitbraak met H5N1 en een uitbraak met LPAI H5N2. Drie bedrijven werden preventief geruimd.

Verder stelde Ouwehand vragen over herbevolking, vergoeding, export broedeieren en de NVWA.

Lees hier de vragen en antwoorden.

 
 

Inloggen op de ledenportal