Pluimveeweb: In 2030 200.000 tot 400.000 hectare soja in Noord-Europa

11-04-2021
Protealis, een nieuw Vlaams bedrijf dat zich richt op de teelt van eiwitrijke gewassen, hoopt dat in 2030 tussen 200.000 en 400.000 hectare bezaaid wordt met een nieuw sojaras dat speciaal voor Noord-Europa is ontwikkeld. De soja is bedoeld als grondstof voor onder meer varkensvoer, maar ook voor de humane consumptie.

Protealis is een spin-off van de Vlaamse onderzoeksinstituten VIB en ILVO en is gestart door Benjamin Laga en Jonas Aper. Ze willen eiwitrijke gewassen zoals peulvruchten opnieuw aantrekkelijk te maken voor de Europese boeren. De eerste focus is het ontwikkelen van eiwitrijke sojavariëteiten met een hoge opbrengst. Voor hun plan hebben ze een startkapitaal van zes miljoen euro opgehaald bij zowel private als publieke financiers.

Van Parijs tot midden Nederland

Met innovatieve veredelingstechnieken en zaadcoatings gaat Protealis op zoek naar nieuwe, goed presterende, lokale soja. Tot nu toe is Europa niet sterk in eigen geteelde eiwitrijke gewassen en zijn boeren en voedingsbedrijven afhankelijk van de import van soja uit voornamelijk Zuid-Amerika. De start-up lanceert volgend jaar twee nieuwe sojarassen die speciaal ontwikkeld zijn voor de strook op de wereldkaart tussen 48 en 52 graden noorderbreedte. Die loopt van Parijs tot het midden van Nederland. Daarin liggen behalve België een groot deel van Duitsland, Oekraïne en Rusland.

3 tot 3,5 ton per hectare

Protealis claimt dat het rassen heeft ontwikkeld die 3 tot 3,5 ton per hectare kunnen opleveren, waardoor het voor boeren interessant wordt om over te schakelen en soja te zaaien in plaats van tarwe, koolzaad of korrelmaïs. De schatting is dat soja op termijn rendabel kan zijn op 8 procent van onder meer het Belgische landbouwareaal. Over alle landen kan dat al snel een paar miljoen hectare zijn. Protealis hoopt dat tegen 2030 tussen 200.000 en 400.000 hectare bezaaid is met hun sojazaad.

Startkapitaal

„De samenwerking tussen onze Vlaamse onderzoekscentra VIB en ILVO werpt haar vruchten af met de start van een nieuwe, beloftevolle spin-off”, reageerde ook Vlaams minister van Landbouw en innovatie Hilde Crevits op de plannen. Protealis krijgt een startkapitaal van 6 miljoen euro mee. Dat geld komt onder meer van V-Bio Ventures, PMV en Agri Investment Fund, een fonds onder de koepel van Boerenbond.

 
 

Inloggen op de ledenportal