Boerderij: Russische vogelgriep niet verwant aan Nederlandse H5N8

08-04-2021
 

Jan Braakman

parlementair verslaggever

Het vogelgriepvirus (H5N8) dat vorig najaar in Rusland oversprong van kip op mens heeft geen relaties met het virus van hetzelfde subtype dat in Nederland is vastgesteld.

 

Dat stelt minister Tamara van Ark in antwoord op Kamervragen van fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. De virussen die dit seizoen in Nederland zijn ontdekt, vallen in een andere familie. Ze hebben verschillen in de opbouw van eiwitten, aldus de minister. “Het zijn verschillende varianten van H5N8 en de bevindingen in Rusland zijn niet zo maar door te trekken naar de situatie in Nederland”, stelt Van Ark. Ze voegt eraan toe dat de stam die in Nederland heeft gecirculeerd besmettelijker is voor mensen dan bij aanvang van de uitbraken door het RIVM is ingeschat.

Uitvoer van broedeieren naar Rusland

Ouwehand suggereerde in haar vragen dat de variant die in oktober 2020 in Nederland is vastgesteld, hetzelfde virus is dat in Rusland mensen besmette. Van Ark gaat niet mee in de opvatting dat Nederland met de uitvoer van broedeieren naar Rusland actief meewerkt ‘aan het in de benen houden van pluimvee-industrieën in andere landen’. Van Ark antwoordt dat zij niet kan beoordelen wat er gebeurt als de export van broedeieren uit Nederland naar Rusland (of andere landen) wegvalt.

Analyse zoönosen

Van Ark meldt dat ondertussen een expertgroep in Nederland bezig is met een analyse om de risico’s op het ontstaan van zoönosen (van dier op mens overdraagbare ziekten) te verkleinen. De resultaten van de analyse worden in de loop van dit voorjaar verwacht. De Tweede Kamer heeft vorig jaar om zo’n analyse gevraagd.

 
 

Inloggen op de ledenportal