Pluimveeweb: IKB Ei baalt van geringe belangstelling retail

12-04-2021
Nederlandse kwaliteitssystemen, zoals IKB Ei en Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV), balen ervan dat ketencertificering voor de retail en voedselverwerkende industrie nauwelijks een rol speelt om bij aangesloten partijen in te kopen. Vorige week informeerden landbouwminister Carola Schouten en minister Tamara van Ark voor Medische Zorg en Sport de Tweede Kamer daarover.

Uit onderzoek van adviesbureau Berenschot blijkt dat de retail en voedselverwerkers meer waarde hechten aan internationale standaarden om de voedselveiligheid te borgen via zelfregulering. Bedrijven in de voedselketen halen daardoor geen direct voordeel uit het werken met private kwaliteitssystemen die op ketenborging.nl staan, zoals IKB Ei. Op ketenborging.nl staat een overzicht van erkende kwaliteitsschema's, die voldoen aan criteria die samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn opgesteld.

Secretaris Ben Dellaert van Ovoned, de eigenaar van kwaliteitszorgsysteem IKB Ei, noemt de bevindingen in het onderzoek zeer teleurstellend. „Je zou verwachten dat de retail voorrang zou geven aan bedrijven die produceren via de hoge voedselveiligheidseisen. Dat ze een streepje voor hebben", zegt Dellaert tegen LTO-ledensite Nieuwe Oogst.

Niet overwacht

Dat dit niet zo is, komt voor Dellaert niet onverwacht. „Het is wel reden om hierover opnieuw met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in gesprek te gaan. Er zijn ook andere voordelen van ketencertificering, maar waardering van de retail en afnemers is erg belangrijk en in lijn met eerdere afspraken."

Dellaert wijst erop dat controles via nationale ketencertificering vaak specifieker zijn en verder gaan dan de Global Food Safety Initiative-standaarden, waar de retail veel naar kijkt. „Bij IKB Ei is monitoring op kritische stoffen daar een voorbeeld van", zegt Dellaert tegen Nieuwe Oogst. Bij IKB Ei worden alle schakels in de keten gecontroleerd.

 
 

Inloggen op de ledenportal