Pluimveeweb: Nattebottentocht geeft inkijk in Belgische land- en tuinbouw

17-04-2021
Met de ‘Natte bottentocht’ willen de Hoogstraatse landbouwers de perceptie over "megastallen" counteren. Het initiatief is alvast een groot succes. Tot nu toe waren er zo'n 2.000 deelnemers en ook Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) prijst het initiatief, al moest ze verstek geven omdat het overlegcomité te lang duurde. „We willen samen tonen dat landbouw en natuur samen kunnen gaan”, reageert pluimveehoudster Mariëlle Schalk.

Het idee van een Natte Bottentocht door landbouwvelden en langs land- en tuinbouwbedrijven in en rond Hoogstraten kwam van Landelijke Gilden, Boerenbond, Ferm Agra en Groene Kring. Ze willen de wandelaars de charme van het platteland laten ontdekken. Op de botten - het vlaams voor laarzen. Op verschillende plaatsen krijgen de wandelaars door een QR-code te scannen een filmpje te zien. Zo geven de landbouwers de wandelaars een inkijk in hun bedrijf.

Beeld van "megastallen" bijstellen
De Natte Bottentocht is niet de eerste actie die de Hoogstraatse landbouwers samen op poten zetten.

„Eind december kwamen we in het oog van kleine mediastorm rond ‘megastallen’ terecht”, zegt pluimveehoudster Mariëlle Schalk. „Om de burger te laten zien wat we allemaal doen en te tonen wat er in onze zogezegde megastallen gebeurt, hebben we sindsdien een hele reeks acties georganiseerd. Er was een huifkartocht met Sinterklaas, we hebben vergunningsaanvragen voor meer waardering en bestaansrecht op onze erven gezet en we hingen spandoeken met de gezichten van de lokale landbouwers op.”

Parcours
Om ook echt een inkijk te geven, stippelden de landbouwers een parcours uit dwars door de velden en hun bedrijven. „We willen benadrukken dat natuur en landbouw samen kunnen gaan”, reageert ook landbouwer Dries Beck. „De landbouwbedrijven van tegenwoordig zijn anders dan de mensen zich herinneren van 20 jaar geleden. Het zijn grote bedrijven met moderne technieken. Maar er wordt wel degelijk rekening gehouden met het milieu en dat willen we ook tonen met deze wandeling.”

„Sinds de start op 4 april, hebben we meer dan 2.000 deelnemers gehad en met het goede weer dat nog voorspeld is, hopen we op het einde van de paasvakantie toch de 3.000 te halen", reageert Anke Helsen, die mee een varkensbedrijf uitbaat in Minderhout.

„We willen benadrukken dat natuur en landbouw samen kunnen gaan”, reageert ook landbouwer Dries Beck.

Verbinding
Pluimveehoudster Mariëlle Schalk is alvast tevreden dat ze een goed gesprek kon voeren met het kabinet van de minister en met Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. „We proberen elke keer iets nieuws om onze sector meer naar buiten te brengen en deze wandeling is echt een schot in de roos geweest”, vertelt Schalk. „Het leeft ook echt in Hoogstraten: als je de tocht niet gedaan hebt, hoor je er bij wijze van spreken niet meer bij.”

Ook de verbondenheid tussen de landbouwers onderling is sterker dan ooit. „We hebben ons veel te lang afgesloten, van elkaar en van de maatschappij”, zegt Schalk nog. „Het contact met collega’s uit verschillende sectoren is echt een grote meerwaarde. We maken er nu ook echt tijd voor en samen onze stiel naar buiten brengen, geeft ons veel voldoening.”

Lees hier meer over de onderzoeksreeks ´De Veefabrieken´ van De Standaard.

Bron: Vilt.be

 
 

Inloggen op de ledenportal