Pluimveeweb: Belgiƫ heft ophokplicht toch niet op na nieuwe besmetting bij hobbypluimvee

19-04-2021
België heft de ophokplicht voor pluimvee op pluimveebedrijven morgen toch niet op na een nieuwe besmetting met hoog pathogene H5N8 bij hobbypluimvee in de gemeente Silly, in de provincie Henegouwen.

In België zou de ophokplicht voor pluimvee op pluimveebedrijven op 20 april vervallen, mits de vogelgriepdreiging wegblijft. Door de nieuwe besmetting wordt het vervallen van de ophokplicht voor pluimveebedrijven voorlopig on hold gezet.

Impact bufferzone beperkt

Het virus werd vermoedelijk geïntroduceerd eind maart, begin april, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA maandag 19 april. Wilde vogels zijn een mogelijk bron van besmetting, maar het onderzoek is nog niet afgerond.

Al het pluimvee van de particuliere pluimveehouder werd geëuthanaseerd. Zoals gebruikelijk bij een besmetting bij hobbydieren, wordt er rond de besmette site enkel een beperkte bufferzone afgebakend. Door de geïsoleerde ligging van de besmette site omvat die zone enkel de onmiddellijke buren van de houder. Er zijn geen professionele pluimveebedrijven in de omgeving. De impact van de maatregelen is daardoor beperkt.

Versoepelingen on hold gezet

Zoals in eerdere berichtgevingen reeds werd aangegeven, worden de algemene voorzorgsmaatregelen voor vogelgriep gefaseerd versoepeld in functie van de epidemiologische toestand. De eerste fase van deze exitstrategie werd op 6 april jongstleden geactiveerd met het opheffen van de ophokverplichting voor particulier gehouden pluimvee en vogels.

Deze nieuwe besmetting betekent niet dat hobbydieren opnieuw moeten opgehokt worden. Ze zet wel een rem op de verdere versoepelingen: de tweede fase van de exitstrategie, die op 20 april zou ingaan, wordt voorlopig on hold gezet. Dit betekent onder meer dat bedrijfsmatig gehouden pluimvee verder opgehokt moet worden en dat het uitlaadverbod voor slachtpluimvee van kracht blijft. De bestaande derogaties daarop blijven verder gaan. De situatie wordt in de loop van volgende week opnieuw geëvalueerd.

Europese situatie verbeterd stilaan

Elders in de EU verbetert de situatie in wilde vogels stilaan. Het besmette gebied is weliswaar nog steeds hetzelfde, maar het aantal besmettingen bij wilde vogels neemt af. Wat betreft pluimvee, is er de afgelopen weken een erg forse verhoging van het aantal besmettingen vastgesteld in Duitsland, Polen en Tsjechië. De meeste van deze besmettingen zijn secundaire besmettingen door contacten binnen de sector. België ligt nog steeds op de rand van het besmette gebied. De kans dat er ook in België nog virus circuleert is dus nog steeds reëel. Waakzaamheid is dus nog steeds geboden.

 
 

Inloggen op de ledenportal