Pluimveeweb: Oekraïense eiergigant vermindert eierproductie met de helft

20-04-2021
De Oekraïense eiergigant Avangardco heeft het afgelopen jaar de productie gehalveerd. De reden hiervoor is het conflict tussen eigenaar Oleg Bakhmatyuk, de belangrijkste eigenaar van de grootste Oekraïense agrovoedingsholding UkrLandFarming waar Avangardco ook onder valt, en het lokale anti-monopoliebureau (NABU).

Dat schrijft de Poolse pluimveenieuwswebsite Kipdip. Vertegenwoordigers van Avangardco benadrukken dat het onder administratieve druk onmogelijk was om de liquiditeit in de organisatie en financiering van exportverkopen te behouden. Dat was één van de belangrijkste redenen om de activiteiten te beperken.

Eierproductie krimpt 130 miljoen

Momenteel produceert Avangardco zo’n 170 miljoen eieren per maand. Dat is 130 miljoen per maand minder dan vorig jaar toen het bedrijf maandelijks 300 miljoen eieren produceerde. De maandelijkse exportverkoop bedraagt momenteel slechts 20 miljoen eieren. In mei 2020 bedroeg de productie 350 miljoen eieren, waarvan ongeveer 170 miljoen eieren werden geëxporteerd.

Twaalf leghennenbedrijven zijn al gesloten en de productie op de volgende, de dertiende, wordt binnenkort stopgezet. Dertien leghennenbedrijven blijven operationeel.

Anticorruptiebureau

Avangardco legt uit dat het pijnlijk was voor de met UkrLandFarming verbonden bedrijven om kredietlijnen op te schorten als gevolg van de onderzoeksactiviteiten van het Oekraïense anticorruptiebureau (NABU).

Door het gebrek aan financiering moest Avangardco haar exportverkopen fors terugschroeven. Het bedrijf gebruikte exportkredietlijnen van 50 tot 60 miljoen euro. Bovendien veroorzaakte de periode van de pandemie onvoorziene complicaties in de logistiek en stegen de kosten met ongeveer 30 procent.

Bakhmatyuk gaf toe dat van de groep van zeven grote buitenlandse klanten (Hong Kong, Singapore, Maleisië, Irak, Liberia, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) het Oekraïense bedrijf in principe slechts één markt wist te behouden - Dubai.

Positieve invloed op eierprijzen op wereldmarkten

De zwakte van Avangardco – tot voor kort een van de grootste eierproducenten ter wereld – heeft een positieve invloed op de prijzen van eieren op de wereldmarkten, die verband houdt met het beperkte aanbod, meldt Kipdip.

 
 

Inloggen op de ledenportal