Boerderij: Eierprijzen onverwacht hard onderuit

16-04-2021

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

Dat er na Pasen een correctie komt op de eiermarkt is iets waar niemand van opkijkt.

 

Zo merken eierhandelaren dat de bruine eieren momenteel beter weglopen dan de witte. En witte M-en stonden voor Pasen ruim boven de bruine genoteerd door de vraag naar eieren voor koken en verven. Dat die nu harder dalen en uiteindelijk weer onder de prijs voor bruine eieren gaan belanden, is niet vreemd.

Maar pluimveehouders vragen zich hardop af of het nodig is dat noteringen met deze vaart moeten duikelen. Vooral de Duitse Weser-Ems notering gaat voor de tweede week op rij hard onderuit. ‘Wat in twee maanden tijd is opgebouwd, wordt in twee weken tijd afgebroken’, klinkt het. Een blik op de prijslijn laat zien dat dit geen loze woorden zijn. Bruine M-en dalen van € 7,80 naar € 7,35 per 100. Daarmee staat de Duitse notering in week 15 weer op het niveau van week 6 van dit jaar.

 

Overschot groter dan gedacht

Ondanks een gestegen verbruik van eieren, van 239 eieren in 2020 tegen 235 per hoofd van de Duitse bevolking het jaar ervoor, is er momenteel nauwelijks beweging op de eiermarkt. Volgens een Duits eiercommentaar is het overschot van eieren na Pasen groter dan gedacht. De bestellingen van tafeleieren zijn uiterst gering.

Nederlandse pakstations merkten het Paaseffect ook. Vooral aan het begin van de vorige week vielen de bestellingen van retailers nog tegen. Verderop in de week begonnen deze echter aan te trekken en kwam er weer structuur in.

Druk van voormalige uitloopeieren

De negatieve spiraal wordt versterkt door het ontbreken van het segment uitloopeieren. Dat geeft, volgens pakstations, nu na Pasen merkbaar druk bij het scharrelsegment. Het verlangen naar opheffen van de ophokplicht neemt toe. En met aan de oostgrens Noordrijn-Westfalen waar de kippen weer buiten lopen en ten zuiden België waar uitloop vanaf dinsdag 20 april weer kan, is de verwachting dat die verlichting er ook in ons land weldra aan zit te komen.

 

Geen grote stap achteruit

Het aanbod in de hele EU is volgens pakstations nog best fors. Hoewel de eierverwerkende industrie in een dalende markt doorgaans afwachtend is, dienen zij zich steeds meer als koper op de markt. Ook deze week bemachtigen zij hun grondstof voor minder geld. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren daalt van € 0,847 naar € 0,822 per kilo. Scharreleieren voor de industrie worden 3,5 cent goedkoper en komen op € 0,863 per kilo.

Ook volgende week zijn er nog open eindjes en zit prijsherstel er nog niet in. Maar menig marktpartij verwacht aan de andere kant ook niet meer zo’n grote stap achteruit.

Prognose: prijsdruk.

 
 

Inloggen op de ledenportal