Boerderij: Ophokplicht in Belgiƫ blijft toch van kracht

20-04-2021

Ophokplicht blijft gelden vanwege uitbraak hoogpathogene vogelgriep bij particuliere pluimveehouder.

De ophokplicht in België wordt toch niet opgeheven. Door een nieuwe besmetting met het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus bij een particuliere pluimveehouder in de gemeente Silly, in de provincie Henegouwen, blijft de ophokplicht voor professionele bedrijven van kracht. Tevens worden verdere versoepelingen van de vogelgriepmaatregelen voorlopig ‘on hold’ gezet. Zo blijft ook het uitlaadverbod voor slachtpluimvee gelden. De situatie wordt in de loop van volgende week opnieuw geëvalueerd.

Nog geen week geleden was aangekondigd dat in België de ophokplicht voor commerciële bedrijven zou vervallen op 20 april. Onder voorwaarde dat er zich geen significante bedreigingen meer zouden voordoen.

Wilde vogels mogelijk bron vogelgriep
Het virus werd vermoedelijk geïntroduceerd eind maart, begin april. Wilde vogels zijn een mogelijk bron van besmetting, maar het onderzoek is nog niet afgerond. Al het pluimvee van de particuliere pluimveehouder werd geëuthanaseerd. Zoals gebruikelijk bij een besmetting bij hobbydieren, wordt er rond de besmetting enkel een beperkte bufferzone afgebakend. Er zijn geen professionele bedrijven in de omgeving. De impact van de maatregelen is daardoor beperkt.

 
 

Inloggen op de ledenportal