Pluimveeweb: Vogelgriep niet onder controle in Polen

23-04-2021
Tot dusverre heeft Polen dit jaar 202 uitbraken van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij pluimvee geregistreerd. Het ziet er nog niet naar uit dat de situatie onder controle komt. Er is geen afname van nieuwe uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. Ook de rest van Europa is de situatie nog niet goed.

Van 9 tot 19 april heeft het hoofd veterinaire kantoor van de natie nog 59 uitbraken bij pluimvee bevestigd. Ze waren allemaal gekoppeld aan het H5N8 HPAI-virussubtype en het betreft 17 uitbraken in niet-commerciële koppels.

Alleen al bij deze uitbraken waren meer dan 2,06 miljoen dieren betrokken. Het virus werd aangetroffen bij pluimveekoppels in 10 verschillende provincies. Het zwaarst getroffen is Mazovië met in totaal 36 uitbraken. Onder de getroffen bedrijven bevonden zich een met 156.000 fokhennen, een andere met 271.000 vleeskuikens en een derde met 305.000 leghennen - allemaal in de provincie Mazovië.

De laatste uitbraken brengen het totaal van Polen tot dusver dit jaar op 202, en de direct daarmee samenhangende verliezen aan pluimvee van meer dan 3,48 miljoen.Volgens het Europese referentielaboratorium voor vogelgriep, IZSVe, zijn sinds het begin van de winter ook 167 wilde vogels positief getest op HPAI in Polen.

Europa bereikt 900 uitbraken

Het Animal Disease Notification System van de Europese Commissie (EC) geeft in haar update op 18 april 893 HPAI-uitbraken bij pluimvee tot dusver dit jaar in 18 Europese staten 893. Dit is een stijging van 109 ten opzichte van de vorige update twee weken eerder.

Het zwaarst getroffen is Frankrijk met 429 uitbraken, maar er is er slechts één bijgekomen. Het totaal van Polen stond op die datum op 190, en in Duitsland op 185 - 15 meer dan voorheen geregistreerd. Tsjechië registreerde nog zeven uitbraken, wat het totaal tot dusver dit jaar op 33 brengt. Hongarije registreerde ook één nieuwe uitbraak.

Gedurende heel 2020 meldden 16 Europese staten in totaal 442 HPAI-uitbraken bij pluimvee aan het EC-systeem.

Roemenië, Zweden registreren nieuwe HPAI-uitbraken
Na een korte onderbreking heeft Roemenië de terugkeer van het H5H5 HPAI-virus bij zijn pluimveepopulatie gemeld. Volgens het officiële rapport van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) werd deze variant half februari aangetroffen in een hobby koppel in de meest westelijke provincie van Timis. Alle 14 vogels stierven.

In het zuiden van Zweden is het H5N8 HPAI-virussubtype aangetroffen in een biologisch legkoppel van 18.000 stuks in Eslov in de provincie Skane. Dit brengt het totale aantal uitbraken dit jaar tot nu toe op zeven.

Europese landen die aan de OIE melden dat er geen nieuwe gevallen van HPAI bij pluimvee zijn geweest, zijn Kroatië en Finland.

HPAI-situatie bij wilde en in gevangenschap levende vogels in Europa

Het aantal bevestigde uitbraken van HPAI onder wilde vogels in Europa bedraagt ??1.262. Volgens het meldingssysteem van de EC is dit het totaal voor het jaar tot 18 april. Vergeleken met de situatie op 4 april is dit een toename van 107 uitbraken.

 
 

Inloggen op de ledenportal