Pluimveeweb: Spilfiguur Vlaamse fipronilcrisis riskeert 4 jaar cel

23-04-2021
Het proces rond de fipronilcrisis is zopas gestart voor de correctionele rechtbank in Antwerpen. Het parket vraagt zware straffen voor de 4 bedrijven en 7 medewerkers die bij deze crisis betrokken zijn. Ze riskeren 4 jaar cel en tot 960.000 euro boete.

Mogelijk moeten de beklaagden nog tientallen miljoenen euro's aan schadevergoedingen betalen. 21 pluimveebedrijven eisen immers nog een schadevergoeding. Het parket trok hard van leer tegen de hoofdbeklaagde. Volgens het parket deed de hoofdbeklaagde het uit puur geldgewin, zonder stil te staan bij de volksgezondheid of de economische gevolgen voor de pluimveebedrijven. Volgens het parket waren de nodige vergunningen niet in orde en was er zelfs sprake van valsheid in geschrifte.

De advocaat van de hoofdbeklaagde vond dat er helemaal geen sprake van kwaad opzet. Zijn cliënt dacht dat het product verkocht mocht worden en was niet op de hoogte van de gezondheidsrisico’s. Verder staan in de correctionele rechtbank ook zaakvoerders van gespecialiseerde reinigingsfirma’s terecht die het product gebruikten.

Economische schade groot

Midden 2017 brak er in België en Nederland een grote crisis uit in de pluimveesector. De toxische stof werd in kippeneieren aangetroffen. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland moesten sluiten. Miljoenen eieren werden vernietigd. De economische schade was zeer groot. Of al dat geld gerecupereerd zal kunnen worden, is nog maar de vraag.

„Wij verwachten als burgerlijke partij een vergoeding voor onze schade, maar ik vrees dat de schade dermate groot zal zijn dat de betichten dat nooit zullen kunnen betalen", zegt advocaat Brigitte Vander Meulen, die één van de getroffen pluimveebedrijven verdedigt. De slachtoffers vragen een strenge bestraffing. „We gaan er vanuit dat er een signaal gegeven wordt dat dergelijk gedrag, waarbij de hele volksgezondheid in het gedrang komt, niet door de beugel kan", aldus de advocaat.

Belgische Staat eist 15 miljoen euro

Daarnaast hebben onder meer de Belgische Staat en het Vlaamse Gewest zich burgerlijke partij gesteld, omdat zij na de fipronilcrisis verschillende compensatiemaatregelen namen voor de pluimveesector. De Belgische Staat eist alvast zo'n 15 miljoen euro, zegt advocaat Jan Swennen. „De overheid is tussengekomen met betrekking tot de kosten voor de vernietiging van de eieren en kippen, voor de opruiming en voor de schade die de bedrijven geleden hebben. Men heeft bijna 15 miljoen uitbetaald. We gaan dat proberen recupereren", aldus Swennen.

Uitspraak over een maand

Op het proces zijn nog enkele zittingsdagen voorzien, over iets meer dan een maand volgt normaal de uitspraak. In Nederland zijn de zaakvoerders van een ontsmettingsfirma midden april al veroordeeld tot 1 jaar cel en het betalen van tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoedingen.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal