Pluimveeweb: Uitbraak van hoog pathogene vogelgriep bij een vogelhandelaar in Waregem

23-04-2021
Er is gisteren hoog pathogene vogelgriep vastgesteld bij een vogelhandelaar in het Vlaamse Waregem. Er wordt een tijdelijke bufferzone met bijkomende maatregelen ingesteld rond de haard. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Op 22 april 2021 is vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een handelaar in hobbyvogels en hobbypluimvee in de gemeente Waregem, provincie West-Vlaanderen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). „Het gaat om een hoog pathogene variant van het virus”, zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV. „Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is een tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de haard ingesteld. In deze zone komen bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders.” In de rest van het land worden geen nieuwe maatregelen genomen. De voorziene versoepelingen voor professionele bedrijven wordt voorlopig wel uitgesteld.

Deze besmetting toont aan dat het vogelgriepvirus nog niet volledig verdwenen is in België en dat alle pluimveehouders nog steeds voorzichtig moeten zijn. „Sinds 12 maart hebben de meer dan 50 geteste dode wilde vogels steeds negatief getest op het vogelgriepvirus”, zegt Bonte. „Hieruit blijkt dat het risico op besmetting via wilde vogels laag genoeg blijft om geen bijkomende maatregelen in de rest van het land te hoeven nemen. Wel willen we nogmaals benadrukken dat particuliere houders in België hun pluimvee binnen eten en drinken moeten geven. We doen een oproep tot waakzaamheid van houders die pluimvee hebben aangekocht op markten in de provincies Henegouwen, Waals-Brabant en Noord-Frankrijk.”

Op zeven marktplaatsen werden vogels – waaronder eenden – verkocht die afkomstig zijn van de getroffen handelaar. Het gaat om volgende markten: La Louvière, Zinnik, Waver, Péruwelz, Binche, Charleroi en Gognies-Chaussée (Frankrijk). „Particulieren die hier dieren hebben aangekocht moeten waakzaam zijn en hun dierenarts contacteren wanneer er klinische symptomen (ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, opgezwollen kop met dikke en blauwe kam en lellen, legdaling, sufheid, gebrekkige eetlust, sterfte,…) optreden”, zegt Bonte.

3 kilometerzone

In de tijdelijke bufferzone (3km) rond de pluimveehandel dienen pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. „Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten)”, zegt Bonte. „Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur, en elke inwoner met pluimvee of vogels binnen de 48 uur, een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Het FAVV volgt de situatie in België op de voet en heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden.”

Alle betrokken partijen uit de pluimveehouderijsector werden op de hoogte gebracht van de situatie. Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal