Pluimveeweb: Herkomst verwerkt ei komt mogelijk verplicht op verpakking

29-04-2021
Het houderijsysteem van leghennen moeten niet alleen op tafeleieren komen te staan, maar ook op verpakkingen van producten waarin eieren zijn verwerkt. Duitsland heeft hiervoor maandag een voorstel ingediend in de Europese landbouwraad, de vergadering van Europese landbouwministers.

Op tafeleieren worden in de Europese Unie worden codes vermeld. Daarmee kunnen consumenten achterhalen in wat voor houderijsysteem de leghennen worden gehouden die de eieren hebben gelegd. Het cijfer 0 staat voor biologisch geproduceerde eieren, 1 voor vrije uitloop, 2 voor scharrel en 3 voor koloniehuisvesting.

Duitsland stelt dat veel consumenten deze informatie ook graag vermeld zien op producten waarin eieren zijn verwerkt, zoals koekjes en mayonaise. Duitsland ziet niet alleen voordelen voor de consument, maar ook voor de producenten van producten waarin eieren zitten. „Het geeft de consument meer vertrouwen in het product en producenten kunnen dit zien als marketingkans richting de consument", stelt Klöckner. „Het geeft bovendien een impuls aan het diervriendelijk houden van leghennen. Vanwege de concurrentiegevoeligheid vinden wij wel dat dit in Europa eenduidig moet zijn geregeld."

Er werd door de landbouwministers verdeeld op het Duitse voorstel gereageerd, meldt LTO ledensite Nieuwe Oogst. De Europese Commissie zegde toe het idee mogelijk mee te nemen bij de voorstellen voor nieuwe wetgeving op het gebied van dierenwelzijn waar aan gewerkt wordt.

 
 

Inloggen op de ledenportal