Boerderij: Duitse productie van bio-eieren blijft stijgen

26-04-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De productie van biologische eieren in eieren blijft stijgen.

 

In december 2020 telde Duitsland 511 bedrijven met biologische legkippen, maar na de jaarwisseling is het aantal verder gegroeid tot 535. Dit meldt Marktinfo Eier & Geflügel op basis van cijfers van Destatis, het Statistische Bundesambt, het Federaal Bureau voor de Statistiek. Sommige bedrijven met biologische kippen zijn nieuw, maar er zijn ook biologische bedrijven die met kippen zijn uitgebreid.

In december 2020 waren er voor het eerst meer dan 6 miljoen geregistreerde plaatsen voor biologische leghennen. Dat is 5,5% meer dan in december 2019. Hiermee is 12,2% van alle leghennenplaatsen in Duitsland biologisch.

Mobiele stallen

Bedrijven met 3.000 of meer hennen moeten zich melden voor de maandelijkse statistieken van Destatis. Kleinere eenheden zitten dus niet in de statistieken. Kippen in mobiele stallen vallen buiten de statistieken. Dit type stallen is in Duitsland in opmars. Medio vorig jaar zouden er ruim 2.000 bedrijven met verplaatsbare stallen zijn met bij elkaar 2,5 miljoen kippen. Vermoedelijk is een flink deel hiervan biologische hennen.

De vraag naar biologische eieren is onverminderd goed. Vorig jaar was, in tegenstelling tot andere jaren, geen sprake van een zwakke zomerperiode voor de biologische eieren. Tot aan Pasen 2021 bleef de aanvoer krap ten opzichte van de vraag en zelf na de feestdagen waren biologische eieren alleen op de spotmarkt verkrijgbaar tegen vaste prijzen.

 
 

Inloggen op de ledenportal