Pluimveeweb: Vogelgriepsituatie blijft zorgelijk

30-04-2021
Het koude weer, wilde vogels met vogelgriep, uitbraak in België en veel uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in Polen baren zorgen. „Het einde van de ophokplicht is nog niet in zicht. Gelukkig wordt ongeveer de helft van de vrije uitloopeieren als solidariteitsei verkocht zodat de prijsdaling enigszins getemperd wordt.”

Dat zegt Jacco Wisserhof, voorzitter leghennenhouders LTO/NOP en legpluimveehouder in Rhenen. De pakstations verpakken de vrije uitloopeieren in eigen doosjes voorzien met sticker dat het tijdelijk scharreleieren zijn. „De ene retailer geeft meer informatie en doet meer zijn best dan de andere om de solidariteitseieren verkocht te krijgen. We zijn blij met de medewerking van zowel Nederlandse als Duitse retailers. Het blijft natuurlijk de vraag of de consument weer kiest voor vrije uitloopeieren na het einde van de ophokperiode. Als dat tegenvalt dan kan het lastiger worden voor pluimveehouders met vrije uitloophennen”, zegt Wisserhof.

De ophokplicht duurt nu al 27 weken. „Een extreem lange periode. De termijn is al van 12 naar 16 weken voor de afwaardering van eieren gegaan maar in praktijk is dat nu niet voldoende. We zijn als belangenbehartigers aan het bekijken of aparte solidariteitsdoosjes een optie is voor komende seizoenen”, zegt Wisserhof.

Focus op hygiëne
Het ziet er nog niet naar uit dat de ophokplicht opgeheven wordt. In Polen is de vogelgriep absoluut niet onder controle. De situatie daar is vergelijkbaar met hier in Nederland in 2003. De overheid kan het ruimen niet bijhouden en besmette koppels kunnen niet direct geruimd worden zodat het virus rond blijft waaien.

Wisserhof vindt het aantal besmettingen in Nederland nog meevallen gezien de virusdruk. „Complimenten aan de pluimveehouders voor het optimaliseren van hygiënemaatregelen. Dat is nu het enige wat we kunnen doen. Kijk goed naar de zwakke punten op je bedrijf om het virus buiten te houden. Als sector gaan we de afgelopen periode evalueren en komen er verschillende zaken aan bod van zaken die goed gingen en wat beter kan. Ook de optie vaccineren komt aan bod. Het probleem is dat vaccineren breder opgepakt moet worden dan Nederland alleen, juist omdat wij veel van onze producten exporteren. Ook de beschikbaarheid van het juiste vaccin is een uitdaging. Dat is echt nog een lange weg te gaan. Tot die tijd moeten we vooral focussen op hygiënemaatregelen.”

 
 

Inloggen op de ledenportal