Boerderij: Winkelprijs van eieren blijft stijgen

04-05-2021

De prijs die consumenten in de winkel voor eieren betalen blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van Agrimatie.

Agrimatie indexeert de prijzen van verschillende producten af boerderij, vanaf de producent, en voor de consumenten. Voor de fipronil-crisis zat de consumentenprijsindex nog rond de 104, sindsdien is hij langzaam maar zeker gestegen tot nu 144. In zowel de producenten- als af-boerderijprijsindexen is dit niet terug te zien.

Agrimatie meldt wel dat de prijzen af boerderij betrekking hebben op reguliere scharreleieren, terwijl in de supermarkt nu vooral eieren worden verkocht met een Beter Leven-keurmerk.

Meer vraag naar eieren door coronacrisis
Volgens Agrimatie is er door de coronacrisis extra vraag naar eieren in de supermarkt en blijven eieren daardoor duur in het winkelschap. Volgens cijfers van GfK zijn er in 2020 in de retail 7% meer eieren verkocht dan in 2019.

Consumentenprijs pluimveevlees licht gedaald
De consumentenprijs van pluimveevlees is licht gedaald sinds deze winter. Die index stond in oktober op 118, en stond in januari (de laatste genoteerde maand) op 116. Ook hier zijn de prijzen wel gestegen sinds de coronacrisis; voor die tijd stond de index nog op 115 en lager. Agrimatie meldt dat volgens GfK-cijfers vorig jaar de kipverkoop in de supermarkten eveneens 7% hoger was dan een jaar eerder.

 
 

Inloggen op de ledenportal