Pluimveeweb: Vogelgriepgolf in Polen doet Poolse druk op EU-markt dalen

05-05-2021
De vele vogelgriepuitbraken in Polen sinds begin van dit jaar zorgt ervoor dat Polen minder pluimveevlees en eieren kan exporteren naar andere EU-landen zoals Nederland. Polen telt sinds begin van dit jaar al 240 besmettingen, waarvan meer dan de helft op professionele pluimveebedrijven. Door de uitbraken zouden al 6,2 miljoen stuks pluimvee gesneuveld of geruimd zijn.

Dat melden diverse media waaronder fleischwirtschaft.de. In april was er nog geen dalende trend te zien. Alleen al in de tweede helft van april meldde de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) ruim 60 besmettingen met hoog pathogene H58 vogelgriep in Polen waarvan bijna tweederde op professionel pluimveebedrijven. Het virus zit vrij verspreid in een tiental provincies maar vooral in de provincie Manzovia. Zo was er onder meer een uitbraak op een bedrijf met 156.000 vleeskuikenouderdieren, een vleeskuikenbedrijf met 271.000 vleeskuikens en een leghennenbedrijf met 305.000 leghennen.

Dat deze golf van vogelgriep een grote, negatieve impact heeft en zal hebben op de Poolse pluimveeproductie is duidelijk, stelt de Landsbond Pluimvee. De Vlaamse belangenbehartiger wijst erop dat Polen de grootste producent is van pluimveevlees en de EU en maar liefst 20 procent van de EU productie voor rekening neemt. Voor eieren is het de zese producent met 9 procent van de totale EU productie.

De druk van vogelgriep in (West)Europa kent een dalende trend. Dit geldt zowel bij wilde watervogels als bedrijfsmatig gehouden pluimvee. Duidelijk is dat in het westelijk gedeelte - Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België - het aantal besmettingen bij wilde vogels sterk teruggelopen is in maart en april. Maar dit is niet direct het geval in meer oostelijk gelegen landen zoals Polen, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en andere landen in Oost-Europa.

 
 

Inloggen op de ledenportal