Boerderij: Ophokplicht voorjaar niet haalbaar

09-10-2012

Zoetermeer - Een ophokplicht voor buitenlopend pluimvee in het voorjaar is voorlopig niet haalbaar. Dat zegt Henk Hulsbergen van het Productschap pluimvee en Eieren. De pluimveevleessector zou graag zo'n ophokplicht zien in het voorjaar om besmettingen met laagpathogene AI tegen te gaan. De legsector is er juist op tegen omdat een flink deel van de export van uitloopeieren zou wegvallen. Ook de biologische sector is tegen een ophokplicht vanwege imagoverlies.

Omdat de pluimveesector als geheel niet op één lijn zit richting het ministerie zal dat ministerie geen ophokplicht instellen, aldus Henk Hulsbergen. De sector is al enkele maanden in gesprek met het ministerie van EL&I over extra maatregelen om besmettingen met laagpathogene AI te beperken. Dit gebeurt naar aanleiding en op basis van het rapport van het CVI 'Laag pathogene aviaire influenza virus infecties op pluimveebedrijven in Nederland.' De vermeerderingssector, exporteurs van broedeieren en eendagskuikens en de pluimveeslachterijen willen graag ophokmaatregelen omdat zij zich bij elke vondst van laagpathogene AI ziet geconfronteerd met exportbeperkingen.

Door de verdeeldheid binnen de pluimveesector zelf blijven te nemen maatregelen beperkt. Het Productschap Pluimvee en Eieren verspreidt een folder onder uitloopbedrijven om deze nog eens te wijzen op het belang van biosecurity en early warning. Ook werkt het productschap nog voorstellen uit voor intensivering van de AI- monitoring en herinrichting van de buitenuitloop.

Het idee om gebieden met verhoogd risico voor besmetting met laag pathogenen AI aan te wijzen en dan via ruimtelijke ordeningsmaatregelen beperkingen op te leggen, is ook niet haalbaar. Wel zal het CVI nog worden gevraagd om de voor- en nadelen van vaccinatie nog eens in kaart te brengen. Hulsbergen schat echter de kans dat er wordt gevaccineerd als zeer klein in. "Je hebt te maken met virus dat zeer beweeglijk is en snel kan muteren. Bovendien hebben veel landen bezwaren tegen vaccinatie en zijn dan weer geneigd handelsmaatregelen te treffen."

door Sake Moesker 9 okt 2012  

 
 

Inloggen op de ledenportal