Boerderij: Vogelgriep in Polen: 10 miljoen dieren geruimd

07-05-2021

Polen kampt met veel uitbraken van vogelgriep; in totaal zijn er dit jaar 272 uitbraken van aviaire influenza (HPAI) vastgesteld, aldus de laatste melding van de Poolse veterinaire dienst op 28 april.

De enorme crisis in de Poolse pluimveesector, de grootste producent van pluimveevlees in de Europese Unie, treft alle soorten pluimvee: vleeskuikens, legkippen, eenden, kalkoenen en ganzen. Tot dusver zijn er ongeveer 10 miljoen vogels geruimd. Het ministerie van Landbouw maakt hier melding van in Agroberichten Buitenland.

Alleen al in de tweede helft van april meldde de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) meer dan 60 haarden in Polen waarvan zowat twee derde op commerciële bedrijven, allen besmet met de H5N8-variant.

Centraal-Polen zwaarst getroffen
Het ergst is de situatie in de provincies Wielkopolska (waarin de stal Poznan ligt) en Mazowiecki (met als hoofdstad Warschau), beiden in Centraal-Polen, waar twee grote clusters van uitbraken te zien zijn. De Chief Veterinary Officer (CVO) zei in een interview met het Poolse persbureau dat het grote aantal uitbraken in deze twee provincies ook wordt veroorzaakt door een hoge concentratie pluimveebedrijven in dit gebied. Naar verluidt heeft de CVO wetswijzigingen aan het ministerie voorgesteld om meer afstand tussen pluimveebedrijven te eisen.

Ruimingen
Tot 26 april zouden in totaal 9,6 miljoen vogels zijn geruimd, waarvan 6,6 miljoen kippen, 1,1 miljoen kalkoenen, 0,9 miljoen eenden en 0,7 miljoen vleeskuikens. Sindsdien hebben zich nog enkele uitbraken voorgedaan, waardoor het totale aantal geruimde vogels ongeveer 10 miljoen is. Het probleem heeft vooral betrekking op bedrijven die zijn gespecialiseerd in de productie van eieren, waarvan de export naar verschillende landen, zoals Wit-Rusland, is opgeschort. De provincie Wielkopolska is de leider in Polen op het gebied van eierproductie. Polen is de grootste producent van pluimveevlees in de Europese Unie, met 20% van de EU-productie. En in grootte de negende eierproducent met 9% van de EU-eierproductie. Het merendeel van de besmetting betreft commerciële pluimveebedrijven.

Eenden en ganzen
Een Nederlands bedrijf heeft van handelscontacten in Polen gehoord dat er op dit moment veel meer eenden en ganzen in Polen worden gehouden dan voorheen. Er wordt zelfs gesproken over ‘gigantische aantallen’. Bij eenden en kalkoenen komen de meeste besmettingen voor. Maar omdat de kippenbedrijven (veel) groter zijn, is het aantal geruimde kippen het grootst.

De Poolse minister van Landbouw dringt er bij de pluimveesector op aan om alle mogelijke bioveiligheids- en hygiënemaatregelen te nemen. Zoals de verplichtingen om de vogels binnen te houden, stallen te ontsmetten, het aantal mensen dat de stallen betreedt terug te dringen en veelvuldig handen te wassen.

Hogere prijzen door crisis
De huidige crisis zal naar verwachting de prijs van eieren en vlees van pluimvee verhogen, aldus de Poolse pluimveesector. Die dringt er daarom bij de regering op aan om de export naar derde landen te ondersteunen door dezelfde regels toe te passen als in de EU, namelijk regionalisering, waarbij alleen die gebieden in bedreigde zones worden uitgesloten van export en niet het hele land.

De minister van Landbouw meldde dat er werd gewerkt aan de voorbereiding van een aanvraag bij de Europese Commissie voor buitengewone steunmaatregelen voor de pluimveesector in Polen.

 
 

Inloggen op de ledenportal