Pluimveeweb: Uitbetalingsprijzen ex-uitloopeieren wisselen sterk

06-05-2021
De prijzen die leghennenhouders momenteel ontvangen voor vrije uitloop eieren van hennen die al langer dan 16 weken zijn opgehokt, wisselen sterk. Sommige leghennenhouders wiens eieren naar Albert Heijn gaan ontvangen, ook nu de 16 weken termijn al verlopen is, de contractprijs van 9 cent per ei. Er zijn echter ook leghennenhouders die de scharreleierprijs van 6,5 cent ontvangen. Dat blijkt uit een rondgang onder leghennenhouders.

Enkele leghennenhouders wiens eieren naar Albert Heijn gaan – de zogenoemde blauwe boeren – geven aan dat ze gewoon de contactprijs van 9 cent uitbetaald krijgen. Albert Heijn gaf in februari dit jaar al aan dat ze leghennenhouders gewoon de contractprijs uitbetalen. De betaling gaat via de pakstations, zei woordvoerster Pauline van den Brandhof van Albert Heijn in februari tegen Pluimveeweb.nl. Belangenbehartigers LTO/NOP en NVP reageerden hier destijds verheugd op.

Andere leghennenhouder wiens eieren naar Albert Heijn gaan, geven aan dat ze de prijs ontvangen afhankelijk hoeveel vrije uitlloop eieren Albert Heijn verkocht heeft. „Ik ontving eerst 8,4 cent, later een keer 7,25, 7,9 en nu 7,6. Of de berekening van mijn pakstation klopt weet ik niet, maar daar moet ik maar op vertrouwen. Als ik hoor dat sommige leghennenhouders slechts 6,5 cent ontvangen, moet ik niet klagen", geeft een leghennenhouder aan, die vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet met naam en toenaam genoemd wil worden, maar wiens naam bij de redactie bekend is.

Scharreleierprijs

Andere leghennenhouders geven aan dat ze de NOP-prijs voor scharreleieren ontvangen voor hun ex-vrije uitloop eieren. Aangezien ze slechts 6,5 cent per ei ontvangen, werken ze onder de kostprijs, zeker met de huidige hoge voerprijzen. Volgens deze leghennenhouders is een hogere prijs nodig. Een aantal vrije uitloop leghennenhouders ontving nog wel een tijdje toeslag op de voormalig vrije uitloop eieren, maar die toeslag is er sinds een paar weken af.

Deze leghennenhouders willen dat vrije uitloop eieren hun status behouden bij een ophokplicht, net zoals dat bij biologische eieren het geval is. Dan ontvangen ze gewoon de contractprijs voor vrije uitloop eieren ook als een ophokplicht langer dan 16 weken duurt.

Solidariteitsei

Een voorlichter uit de legsector, die vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet met naam en toenaam genoemd wil worden, bekeek de eierschappen in meerdere supermarkten. „Er hangen bordjes dat vrije uitloop eieren beperkt beschikbaar zijn. Maar waarom kunnen consumenten niet kiezen voor het solidariteitsei”, vraagt hij zich af.

Volgens de voorlichter is het doorbetalen van de oorspronkelijke contractprijs en deze prijs laten betalen door de supermarkt de beste oplossing. Dit omdat legpluimveehouders met uitloop voor deze vorm toch de kosten hebben gemaakt, welke nu niet vergoed worden. „Het voorstel om de prijzen te middelen is door pakstations gedaan. Echter wilde Albert Heijn hier niet in mee omdat ze eisten dat hun leghennenhouders gewoon de contractprijs uitbetaald krijgen”, vertelt de voorlichter, wiens naam bij de redactie bekend is.

Lastige situatie

Hij beseft dat het ook voor pakstations een erg lastige situatie is omdat de ophokplicht nu al bijna 28 weken duurt en vooralsnog niet verdwenen lijkt vanwege de vogelgriepdreiging. „Je hebt verschillende soorten uitloop eieren VLOG of geen VLOG, Ohne Kükentöten of zonder Ohne Kükentöten, KAT, IKB noem maar op. Het mooiste zou zijn dat supermarkten gewoon de contractprijs betalen. Albert Heijn doet het heel netjes dit jaar. Maar hoe gaan andere Nederlandse supermarkten hiermee om? En hoe doen Duitse supermarkten dit?”, vraagt hij zich af.

Andere Nederlandse supermarkten verzekerden LTO/NOP en NVP in februari dat ze ook de contractprijzen zouden betalen voor ex-uitloop eieren. Het is bij de redactie niet bekend of alle Nederlandse supermarkten zich nu ook daadwerkelijk aan deze afspraak houden omdat vrije uitloop leghennenhouders hier vrij gesloten over zijn. De redactie van Pluimveeweb.nl is hier wel benieuwd naar. Laat een reactie achter onder dit artikel hoe dit bij u geregeld is of mail de redactie via redactie@pluimveeweb.nl.

 
 

Inloggen op de ledenportal