Pluimveeweb: Leghennenhouder in Aalsum mag hek om vrije uitloophennen voorlopig laten staan

13-05-2021
Leghennenhouder Rimer Dijkstra uit Aalsum hoeft de omheining rond een deel van zijn vrije uitlooplehennebedrijf in Friesland voorlopig niet weg te halen. Zo heeft de Raad van State dinsdag in een spoeduitspraak bepaald.

Dijkstra reageerde opgelucht na de uitspraak van rechter en staatsraad Eric Minderhoud. Die lichtte de staatsraad direct na afloop van de rechtszaak in Den Haag mondeling toe. Dijkstra hoeft nu niet een deel van de al gebouwde omheining weer weg te halen. En hij kan weer kippen in het weiland laten uitlopen zodra de ophokplicht is opgeheven.

Omwonenden reageerden teleurgesteld op de spoeduitspraak. Zij zien helemaal niets in duizenden pikkende kippen op het weiland rond het bedrijf aan de Mockamawei in Aalsum. Staatsraad Minderhoud schorste een uitspraak van de Groningse bestuursrechter, die hij veel te kort door de bocht vond. Want de rechtbank Noord-Nederland had de door de gemeente Noardeast-Fryslân verleende vergunning voor het hekwerk herroepen en ingetrokken. Daarmee heeft de rechtbank de gemeente de kans ontnomen om een andere belangenafweging te maken, zei de staatsraad. Lees het complete artikel op de regionale agrarische website Veld-post.nl.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal