Pluimveeweb: Opinie: Niet alle landbouw kan korte keten zijn

17-05-2021
Niet alle landbouw kan korte keten zijn. Dat stelt leghennenhoudster Mariëlle Schalk uit het Vlaamse Hoogstraten.

Zaterdag 15 mei is de week van de korte keten begonnen in Vlaanderen. Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir plaatste deze video op Facebook. Hierin stelde ze dat de laatste jaren het aantal megastallen is toegenomen in Vlaanderen. Volgens de minister is dit niet de juiste weg. De minister wil dat er een eind komt aan de groei van de veestapel in Vlaanderen. „We moeten een transitie maken naar een duurzame landbouw met kleinschalige familiebedrijven”, zegt Demir. Vlaamse boeren reageerden boos op haar boodschap. Mariëlle Schalk is het ook oneens met de minister weerlegt enkele beweringen van haar en schreef dit betoog op Facebook:

Zaterdag 15 mei is de week van de korte keten begonnen. Wat is korte keten precies? Dat is de kortste weg van je voedsel. Van boer tot bord. Net daarop zijn wij heel trots. Onze kippen leggen ‘s morgens hun eitje en ‘s middags liggen ze in de automaat. Net afgekoeld. Ook met onze andere producten werkt dat zo. ‘s Morgens check ik de hoeveel zuivelproducten in de automaat en stuur een appje naar boer Sander. Hij zorgt ervoor dat de benodigde zuivelproducten klaar staan en ‘s middags na school pik ik deze op. Hetzelfde doe ik bij de tomaten, aardbeien, appels, paprika, pepers en al de andere producten die je bij ons kan vinden. Vers en met passie geteeld of verwerkt.

Vorm van fairtrade

Korte keten heeft dan ook niets te maken met groot of kleinschalig of met de manier waarop we landbouwbedrijven. Wel heeft het alles te maken met het beleven van voedsel. Het verhaal van de boer.

Wat ons onderscheidt, is dat telers en boeren de kans krijgen om de kostprijs van het voedsel door te rekenen aan de consument. Daardoor is het een vorm van fairtrade.

In feite is het een schande dat niet elk landbouwproduct wordt verkocht aan een eerlijke prijs.
En precies dat had het verhaal moeten zijn wat mevrouw Demir had moeten vertellen vandaag.
Niet alle landbouw kan korte keten zijn. Het ene kan niet zonder het andere. Het is een utopie om te geloven dat boeren kunnen leven van korte keten en dat alle burgers zouden kunnen eten van korte keten.

Grove fouten

Dat mevrouw Demir zo een grove fouten maakt in het interview dat ze gaf, is tekenend voor een gebrek aan kennis van de landbouw. Er zijn niet steeds meer dieren gekomen in België, integendeel zelfs. We kunnen met minder dieren, meer producten produceren en dat maakt net onze gangbare bedrijven zo duurzaam. De stallen zijn inderdaad groter geworden maar er zijn ook heel veel minder boeren en dat gaat nog veel minder worden.

Slechts 13 procent van de bedrijfsleiders van 50 jaar of ouder geeft aan een vermoedelijke opvolger te hebben.

Respect en waardering

Het had een prachtige week moeten worden met aandacht voor onze diversiteit aan landbouwproducten in Vlaanderen. Het had de week moeten worden om de land en tuinbouw eens positief in het daglicht te zetten, want hoe geweldig is het dat wij ons nooit zorgen moeten maken over ons voedsel op ons bord. We hebben allereerst genoeg maar ook nog eens het meest duurzame, diervriendelijkste en het meest gecontroleerde voedsel van de wereld. Daar kon men 100 jaar geleden tijdens de Spaanse griep alleen maar van dromen.

Respect en waardering zou er moeten zijn voor elke voedselproducent. Precies dat is mijn korte keten verhaal. Trots op alle boeren die dagdagelijks zorgen voor al dat lekkers in al zijn vormen en variëteiten en ondanks de ellende die mevrouw Demir veroorzaakt, zich toch alle dagen met passie blijven inzetten voor het voedsel op ons bord.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal