Pluimveeweb: 'Eierprijzen komende tijd stabiel tot licht stijgend'

20-05-2021
De eierprijzen blijven de komende tijd stabiel of stijgen licht, verwacht eierhandelaar Jan van Raai uit Woudenberg (UT). „Wanneer de ophokplicht binnenkort wordt opgeheven, daalt het aantal scharrel- en 1 ster Beter Leven eieren van opgehokte vrije uitloop hennen. Dit verlicht die beide markten waardoor de prijzen voor deze eieren waarschijnlijk licht gaan stijgen”, verwacht hij.

Van Raai koopt eieren van leghennenhouders en andere eierhandelaren en verkoopt deze voornamelijk door aan grotere eierhandelaren op basis van vaste prijzen of vrije markt prijzen. „De eierafzet is momenteel heel wisselend”, zegt de eierhandelaar. Hij noemt de huidige markt onoverzichtelijk. „Wij verkopen aan pakstations en aanverwante mensen en bedrijven. De bestellingen en dus de vraag naar eieren is goed maar de geboden prijzen niet. Onze afnemers willen de door ons gevraagde prijzen niet betalen.”

„De markt van witte scharreleieren staat meer onder druk dan die van bruine. Bruine scharreleieren lopen nog het beste weg maar de geboden prijzen zijn niet hoog. 1 ster Beter Leven eieren zijn er genoeg. Nu vrije uitloop hennen al sinds 23 oktober vorig jaar zijn opgehokt worden veel eieren van opgehokte vrije uitloop hennen aangeboden als 1 ster Beter Leven eieren. Deze eieren worden in de handel onder de prijs verkocht.”

‘Afzet uitloopeieren moet weer op gang komen’

„Wanneer de ophokplicht binnenkort wordt opgeheven, daalt het aantal scharrel- en 1 ster Beter Leven eieren van opgehokte vrije uitloop hennen. Dit verlicht die beide markten waardoor de prijzen voor deze eieren waarschijnlijk licht stijgen”, verwacht van Raai.

„Al moet de afzet van vrije uitloop eieren wel eerst weer op gang komen”, stipt hij aan. „Dat duurt vaak een tijdje omdat consumenten lange tijd nauwelijks vrije uitloop eieren kon kopen.” Supermarkten hebben hier een belangrijke rol in, stelt hij. Met goede schapinformatie zoals opvallende bordjes of reclame kunnen ze consumenten erop wijzen dat er weer meer vrije uitloop eieren te koop zijn.

„Leghennenhouders hebben vaak vaste afspraken met pakstations voor vrije uitloopeieren. Die lopen gewoon door. Er is niet veel vrije handel in vrije uitloop eieren. Pakstations moeten vrije uitloop eieren straks wanneer de ophokplicht voorbij is eerst maar eens allemaal kunnen afzetten. Of dat lukt, is de vraag.” Van Raai vreest dat dit lastig wordt de eerste weken nadat de ophokplicht voorbij is omdat consumenten eerst weer moeten wennen vrije uitloop eieren te kunnen kopen. „Leghennenhouders ontvangen nu zo’n 9 cent per vrije uitloopei. Of pakstations dezelfde prijzen kunnen bieden voor de volgende ronde weet ik niet.”

'Afzet biologische eieren goed'

„De afzet van biologische eieren loopt goed door”, zegt Van Raai. „Veel biologische leghennenhouders verkopen hun eieren op basis van vaste afspraken voor zo’n 15 cent per ei. Of ze voor nieuwe contracten hogere prijzen krijgen aangeboden, weet ik niet.”

„Kooi eieren gaan bijna allemaal de industrie in op contractbasis. Een enkeling houdt een stal bruine leghennen in koloniehuisvesting en verkoopt de eieren op de vrije markt.”

‘Komt er extra afzet naar de horeca?’

„Tussen Pasen en Pinksteren worden er jaarlijks nog best veel eieren voor de consumptie verkocht. Daarna daalt de eierconsumptie meestal vanwege het warmere weer. Maar wellicht komt er dit jaar extra afzet nu de horeca steeds langer open mag. Dat weet ik niet. Het is nu nog koffiedik kijken.”

„De eierprijzen liggen momenteel op een vrij laag niveau. Dat ze nog verder dalen verwacht ik niet. Ik verwacht dat ze de komende weken en maanden stabiel blijven tot licht stijgen in alle segmenten.”

De laatste jaren worden er steeds meer witte scharrelhennen in Nederland gehouden. „Als handelaar verwachtte ik dat er al lang een keer een tekort aan bruine scharreleieren zou zijn. Tot op heden is dat echter niet het geval. Er komt de komende jaren wel een keer een tekort wanneer nog meer leghennenhouders overstappen op witte, maar wanneer dat is weet ik niet.”

 
 

Inloggen op de ledenportal