Pluimveeweb: Frankrijk denkt na over vaccinatie tegen vogelgriep

20-05-2021
Het Franse ministerie van landbouw onderzoekt of vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep haalbaar is en wat de consequenties van deze aanpak zijn. Frankrijk overweegt dit omdat er dit voorjaar opnieuw een grootschalige uitbraak van hoog pathogene vogelgriep was, die met name Zuidwest-Frankrijk trof.

De impact van de vogelgriepuitbraak in Frankrijk was niet mals. In totaal werden 475 bedrijven getroffen, voornamelijk eendenbedrijven voor de productie van foie gras. Als gevolg hiervan werden in totaal 1,3 dieren geruimd, waarvan een groot deel preventief op bedrijven in de buurt van besmette bedrijven. Het Franse ministerie van Landbouw keerde inmiddels al 89,5 miljoen euro uit aan getroffen pluimveehouders, al gaat dit louter om voorschotten, meldt Boerderij.nl.

Vaccinatie op Europese agenda?

Vaccinatie tegen hoog pathogene vogelgriep mag enkel maar na voorafgaand akkoord van de Europese autoriteiten en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Het grootse struikelblok zit in de handelsrestricties die hiermee gepaard gaan doordat landen pluimveevlees en eieren van gevaccineerd pluimvee mogeliljk weigeren. „Dit stamt echter nog van de tijd dat er geen onderscheid gemaakt kon worden tussen geïnfecteerde en geïmmuniseerde tomen door gebrek aan moleculaire tools." Hier wijst de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee op.

De Vlaamse pluimveedierenarts Maarten De Gussem trekt alvast aan de alarmbel tegenover de Landsbond Pluimvee. „Hoog pathogene vogelgriep is zodanig endemisch (lokaal) geworden in bepaalde regio’s ten zuiden en oosten van België dat we aan het ontwikkelen zijn naar een situatie waarbij we constant schade gaan ondervinden als we dezelfde regels blijven hanteren zoals in het verleden. Dit is een discussie die dringend internationaal moet aangegaan worden nu het perfect mogelijk is om het onderscheid te maken tussen geïnfecteerde en geïmmuniseerde tomen. ”

'Vaccineer leggende dieren in waterrijke gebieden'

Arjan Stegeman hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht pleitte in januari dit jaar ook al voor vaccintatie. Vogelgriep alleen bestrijden met ruimen en ophokplichten is niet meer van deze tijd, vindt hij. Volgens Stegeman is de pluimveehouderij in waterrijke gebieden in Nederland zonder vaccinatie tegen vogelgriep op termijn niet langer houdbaar.

De hoogleraar zou niet alle pluimvee in Nederland vaccineren tegen vogelgriep, maar bijvoorbeeld alleen leggende dieren, of zelfs alleen leghennen met uitloop, leghennen in waterrijke gebieden en makkelijk te infecteren dieren zoals eenden. Dat zei hij in januari tegen Pluimveeweb.nl.

 
 

Inloggen op de ledenportal