Pluimveeweb: Minder vogelgriep bij wilde vogels in Nederland

18-05-2021
Steeds minder wilde vogels in Nederland zijn besmet met het vogelgriepvirus. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) stelde de laatste weken bij negen wilde vogels het virus vast. In februari en maart waren meer wilde vogels in Nederland met het virus besmet.

De laatste gevallen van vogelgriep bij wilde vogels dateren van 1 mei. Het betreft een brandgans bij Onnen in Groningen en een buizerd in Ouwe Syl in Friesland. Daarna zijn er geen met vogelgriep besmette wilde vogels meer gevonden, meldt LTO ledensite Nieuwe Oogst.

De laatste uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf was 20 februari op een leghennenbedrijf in Sint-Oedenrode. Dat is bijna drie maanden geleden. De kans is vrij groot dat de ophokplicht voor pluimvee binnenkort wordt opgeheven. De deskundigengroep dierziekten komt naar verwachting komende week met een advies hierover.

In België is de ophokplicht voor pluimvee op pluimveebedrijven sinds vorige week woensdag 12 mei opgeheven vanwege de de gunstige vogelgriepsituatie daar. In Duitsland waren er nog uitbraken bij kalkoenen in Nedersaksen op 4, 5 en 6 mei en bij kippen in Baden-Wurtenberg op 10 mei. Polen heeft het virus nog niet onder controle. In Polen waren er al 322 uitbraken met vogelgriep dit jaar.

Hongarije versoepelt maatregelen

Hongarije versoepelt de vogelgriepmaatregelen die eerder dit jaar zijn ingesteld, meldt de Poolse pluimveenieuwssite Kipdip. Zo zijn in Oost-Hongarije de beperkingen op het creëren van speciale zones opgeheven. Vanaf 13 april zijn er geen nieuwe uitbraken geconstateerd. Als gevolg hierop zijn de beperkingen in de aangewezen gebrieden in Hongarij vanaf 16 mei opgeheven.

In Bulgarije is de situatie anders. In Bulgarije waren sinds februari vijf uitbraken op leghennen- en eendenbedrijven. Ongeveer 200.000 leghennen en 160.000 eenden kwamen daarbij om.

De Duitse veterinaire autoriteiten verklaarden eind april dat de toestand van de vogelgriep in Duitsland enigszins is verbeterd. Zozeer zelfs dat de huidige beoordeling van de situatie het mogelijk maakt het risiconiveau te verlagen van 'hoog' naar 'matig'. Ondanks het lagere risiconiveau waren er dus nog wel uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven in Duitsland in de afgelopen weken.

 
 

Inloggen op de ledenportal