Broederij: Duitsland verbiedt massaal doden eendagshaantjes

21-05-2021

Na jarenlange discussies heeft de Duitse Bondsdag 20 mei besloten het doden van hanenkuikens te verbieden.

Het wetsvoorstel was ingediend door de minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU). Daarmee is het in de eierenindustrie in het land met ingang van 2022 niet meer toegestaan de mannelijke kuikens massaal te doden als eendagskuiken. Klöckner sprak van een mijlpaal in de geschiedenis van de dierenbescherming.

Wereldwijd miljarden haantjes
In Duitsland worden naar schatting jaarlijks zeker 40 miljoen hanenkuikentjes gedood nadat ze uit het ei gekropen zijn. Wereldwijd gaat het om miljarden haantjes. Het is nu de bedoeling dat technologie wordt toegepast om het geslacht van het embryo vroeg in het ei vast te stellen. Zo wordt voorkomen dat de haantjes überhaupt ter wereld komen. Een tweede optie is om de haantjes af te mesten en op latere leeftijd te slachten. De wet voorziet wat betreft geslachtsbepaling in het ei in strengere regelgeving vanaf 2024; dan wordt het tijdstip waarvoor dit moet gebeuren vervroegd.

Er was een grote meerderheid voor het voorstel, maar ook kritiek. De wet gaat volgens sommigen niet ver genoeg – want de hanenkuikens worden enkel iets eerder afgemaakt – en anderen waarschuwden dat de maatregelen de eierproductie duurder maken en dat die naar het buitenland kan uitwijken.

 
 

Inloggen op de ledenportal