Pluimveeweb: Vossen besmet met hoog pathogene H5N1 vogelgriep

31-05-2021
Bij twee vossen die leven in een natuurgebied bij Groningen is het hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. De vossen vertoonden neurologische verschijnselen. Waarschijnlijk zijn de vossen besmet geraakt door het eten van met vogelgriep besmette dode wilde vogels. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Deskundigen achtten het onwaarschijnlijk dat de vossen de infectie naar andere wilde dieren zullen verspreiden. De kans dat een ander wild dier zelf in contact komt met een besmet kadaver van een vogel wordt groter geacht. Ook honden en katten kunnen gevoelig zijn voor vogelgriep. Het advies is om in de provincie Friesland en Groningen, waar momenteel vogelgriep bij wilde vogels wordt gevonden, honden aangelijnd te houden op plekken waar dode vogels liggen.

Het RIVM heeft de genetische code, van het virus dat gevonden is bij vossen, geanalyseerd en komt tot de conclusie dat er geen aanwijzingen zijn dat dit virus makkelijker van dieren naar mensen overgedragen kan worden dan de vogelgriepvirussen die eerder in Nederland gevonden zijn. Er is ook geen reden om aan te nemen dat medicijnen ter voorkoming van vogelgriep, zoals die nu bijvoorbeeld gegeven worden aan mensen die meewerken aan de ruimingen, minder goed zouden werken tegen dit virus. Dat schrijft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vrijdag 28 mei ik een Kamerbrief en meldt Wageningen Bioveterinary Research op haar website.

 
 

Inloggen op de ledenportal