Pluimveeweb: Koning en koningin onder de indruk van Limburgse eieren

28-05-2021
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren donderdagochtend onder de indruk van de Blei-eieren van Peter Janssen uit Ysselsteyn (LB). Ze wilden alles weten over het eierconcept van de Limburgse leghennenhouder.

Op de Brightlands Campus Greenport in Venlo had de Limburgse land- en tuinbouworganisatie (LLTB) een aantal boerenbedrijven geselecteerd die passen bij het thema ‘Noord-Limburg de gezondste regio’, waar het streekbezoek van het koninklijk paar in het teken van stond. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren donderdagochtend 27 mei te gast in Venlo.

Leghennenhouder Peter Janssen uit het Limburgse Ysselsteyn mocht met de koning en koningin in gesprek over zijn eierenconcept Blei, het korte keten-concept dat hij in december 2020 is begonnen. Via het voer van de kippen probeert hij de eieren zo gezond mogelijk te maken en daar wilde de koning wel meer over weten. „Hoeveel kost dat extra ten opzichte van normale eieren?”, vroeg Willem-Alexander. Het antwoord van Janssen: „anderhalve cent.” De koning besefte meteen dat dat voor een boer lastig is om terug te verdienen.

Janssen, die samen met zijn bedrijfsleider Jelle van Hees het gesprek met de koning en koningin deed, was een blij man na afloop. „Dit maak je niet iedere dag mee, zeer speciaal”, zei hij. Van Hees: „Morgen trek ik gewoon weer de overall aan, maar dit is heel mooi om mee te maken.”

Lokale afzet

Waarom juist zij door LLTB waren uitgekozen, wisten ze niet. Het past wel in het plaatje op de manier waarop Noord-Limburg zich wilde presenteren. Via het concept Blei zet Janssen lokaal af en verpakt hij de eieren zelf. Met twee locaties in Ysselsteyn, waar kippen Planetproof worden gehouden. „Met respect voor dier, mens en milieu”, geeft Janssen aan, die zelf ook ervaring heeft met gangbare pluimveehouderij. „Ik merkte dat de maatschappij daarom vroeg en ben er mee aan de slag gegaan. Voor de afzet was het wat minder dat we midden in de coronatijd begonnen, maar inmiddels liggen we in meerdere supermarkten en leveren aan verschillende cateraars en hotels.”

Het Koninklijk Paar ging voor het bezoek aan de streekmarkt in gesprek met Limburgse bestuurders. Onder meer LLTB-voorzitter Léon Faassen zat aan tafel. De belangenbehartiger benadrukte in het gesprek het belang van gezond voedsel.

Lees het complete artikel op de regionale, agrarische nieuwssite www.stal-en-akker.nl.

 
 

Inloggen op de ledenportal