Pluimveeweb: Eerste humane besmetting met H10N3 in China

02-06-2021
Een 41-jarige man uit China is voor zover bekend als eerste mens besmet geraakt met de in Nederland onbekende vogelgriepstam H10N3. De man belandde op 28 april in het ziekenhuis met koorts en andere ziekteverschijnselen, meldt de nationale gezondheidscommissie.

De Chinese gezondheidscommissie trad niet in detail over hoe de man uit de stad Zhenjiang het virus heeft opgelopen. Zijn toestand wordt omschreven als stabiel en de man zou klaar zijn om uit het ziekenhuis ontslagen te worden, schrijft het Algemeen Dagblad.

De gezondheidscommissie in China verwacht niet dat het virus op grote schaal om zich heen gaat grijpen. H10N3 staat ook niet bekend als een virusstam die veel voorkomt. Het virus zou de afgelopen tientallen jaren vooral zijn vastgesteld bij wilde vogels en watervogels in Azië en delen van Noord-Amerika.

In China en dit jaar ook in Rusland kwam het vaker voor dat mensen besmet raakten met vogelgriep, bijvoorbeeld omdat ze veel met pluimvee werken. Het komt doorgaans niet tot grote virusuitbraken.
Toch kunnen de virussen wel gevaarlijk zijn. In China zijn in het verleden ook mensen overleden na een besmetting met vogelgriep. In Nederland is de kans dat mensen besmet raken met vogelgriepvirussen heel erg klein, volgens deskundigen. Dit komt omdat Nederland strenge hygiëneprotocollen hanteert voor de bestrijding van vogelgriep bij een uitbraak.

Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vormt het H5N8 vogelgriepvirus in Nederland geen groot risico om mensen te besmetten. „Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de in Nederland circulerende HPAI-virussen eerder beoordeeld en het zoönotisch potentieel van deze virussen als laag beoordeeld.” Dat schreef demissionair minister Carola Schouten van Landbouw maandag 22 februari dit jaar in een Kamerbrief over vogelgriep en naar aanleiding van de besmettingen van zeven mensen in Rusland met H5N8 vogelgriep.

 
 

Inloggen op de ledenportal