Boerderij: Spil van crisis fipronil-eieren minstens jaar cel in

07-06-2021

Spil van fipronil-crisis vier jaar geleden in Nederland en België moet minstens een jaar de cel in.

De Belg Patrick R. was de leverancier van onder meer het Nederlandse ChickFriend, dat kippenboeren een fipronil-houdend middel tegen bloedluis leverde.

De 49-jarige R. is vrijdag 4 juni door de rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. Hij voegde het verboden fipronil toe aan een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis, een hardnekkige plaag voor veel legkippen. Nederlandse bedrijfjes leverden het vervolgens aan tal van pluimveehouders. Eieren bleken daardoor met fipronil vervuild. Miljoenen eieren en kippen moesten worden vernietigd.

R. kreeg drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. Twee van zijn kompanen werden veroordeeld tot lagere gevangenisstraffen en boetes, waarvan ook het grootste deel voorwaardelijk. Het drietal moet minstens €14,8 miljoen schadevergoeding betalen aan gedupeerden en aan de Belgische toezichthouder. Het wordt moeilijk om die op te brengen. R.’s bedrijf Poultry-Vision is failliet.

Twee maanden geleden kregen de Nederlandse eigenaars van ChickFriend en ChickClean in Nederland al een jaar gevangenisstraf. De bedrijven zijn sinds het voedselschandaal, dat Nederland heel de zomer van 2017 bezighield, opgedoekt.

 
 

Inloggen op de ledenportal