Pluimveeweb: NVP draagt ex-pluimveehouder Bart-Jan Oplaat voor als beoogd nieuwe voorzitter

10-06-2021
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) draagt voormalig pluimveehouder Bart-Jan Oplaat (51) uit Markelo (OV) voor als beoogd nieuwe voorzitter. Het is de bedoeling dat hij vanaf 1 juli Hennie de Haan opvolgt als voorzitter van de NVP. Dat maakte de NVP donderdag 10 juni bekend.

Het Landelijk Bestuur van de NVP denkt met hem een geschikte kandidaat te hebben gevonden om de huidige voorzitter Hennie de Haan op te volgen. Zij draagt per 1 juli aanstaande de voorzittershamer aan hem over, als de leden van de NVP op 28 juni instemmen met deze voordracht. Daar wordt een digitale Algemene Ledenvergadering (ALV) voor gehouden, aangezien de corona maatregelen een fysieke bijeenkomst nog maar beperkt toestaan. Later dit jaar wil de NVP alsnog een fysieke ALV organiseren, om persoonlijk kennis te maken met de nieuwe voorzitter en afscheid te nemen van de vertrekkende.

Na 6,5 jaar hard werken aan diverse dossiers, kondigde Hennie de Haan afgelopen december aan zich niet herkiesbaar te stellen. Al snel na haar benoeming eind 2014 brak hoogpathogene vogelgriep uit, in 2017 stond ze midden in de fipronilcrisis als vast baken klaar voor elke getroffen pluimveehouder. Menigeen moest aanvankelijk lachen om haar toepasselijke naam, maar al snel werd duidelijk dat zij niet vanwege haar naam was gekozen.

Voormalig leghennenhouder en vleeskuikenhouder

Het Landelijk Bestuur is verheugd dat Bart-Jan Oplaat zich kandidaat heeft gesteld en bereid is de komende jaren tijd vrij te maken voor het voorzitterschap van de NVP. Bart-Jan heeft in Markelo jarenlange ervaring opgebouwd met het houden van zowel legkippen alsook vleeskuikens. De stallen worden sinds kort bevolkt door caravans, maar de drive om zich hard te maken voor de pluimveesector is er zeker niet minder om.

Bart-Jan beschikt over een uitgebreid netwerk in de agri- en foodsector. Als schrijver van diverse landbouwverkiezingsprogramma’s, columns en opiniestukken staat hij bekend als scherp en analytisch. Het motiveert hem dat de positie van de primaire producent in het politieke debat en in de voedselketen op dit moment ondergewaardeerd is. Bart-Jan wordt hiermee de tweede voorzitter van de NVP uit zijn familie. Zijn broer Gert-Jan Oplaat ging hem voor van 2008 tot eind 2014. Gert-Jan is tegenwoordig voorzitter van Nepluvi.

 
 

Inloggen op de ledenportal