Boerderij: Eigen eierafzet geeft veel nieuwe energie

15-06-2021

Redactie

Bouke Poelsma

freelance redacteur

De fipronil-affaire hakte er behoorlijk in bij Harry en Suzanne Migchels. Na een lange nasleep kunnen de legpluimveehouders weer vooruit kijken. De huisverkoop en rechtstreekse eierafzet aan supermarkten nam afgelopen jaar een vlucht. Dat zorgt voor nieuwe energie bij de ondernemers.

‘Koop bewust’ en ‘Eet lokaal’, zo prijkt er op de grote banners op het erf van Boerderij Migchels. Daags na Pinksteren doet een straffe westenwind de vlaggen strak staan. Het kwik komt vandaag in Oost-Groningen niet boven 10 graden uit. Het gure voorjaarsweer heeft geen invloed op de gemoedstoestand van Harry en Suzanne Migchels. De ondernemers maken een opgewekte indruk. Ze hebben de afgelopen jaren dan ook wel voor hetere vuren gestaan.

De fipronil-affaire had veel impact op het familiebedrijf, zo vertelt Harry Migchels. “Dat heeft hier ingeslagen als een bom. We hadden twee jonge koppels, van 26 weken leeftijd. Fipronil heeft ons allemachtig veel geld gekost, maar we hebben het overleefd. De rechtszaken kostten nadien veel tijd en energie en de schade wordt niet vergoed. Dat is teleurstellend. Maar de rechtbank in Arnhem heeft ons als pluimveehouders wel in het gelijk gesteld in een aansprakelijkheidsprocedure. Dat is toch een stukje gerechtigheid. We wisten echt niet dat er wat mis was.”

Nieuwe weg ingeslagen

Hoewel de fipronil-affaire nog altijd vers in het geheugen ligt, kijken de pluimveehouders liever vooruit. Daar hebben ze ook alle reden toe. “We zijn een nieuwe weg ingeslagen. Dat geeft ons veel nieuwe energie”, zegt Harry Migchels. Afgelopen jaar veranderde er het nodige voor de ondernemers. Waar de bedrijfsvoering zich tot voor kort voornamelijk ‘achter’ in de stallen afspeelde, is de blik van Harry en Suzanne Migchels nu veel meer naar buiten gericht. De huisverkoop nam een vlucht en de ondernemers leveren ook steeds meer eieren rechtstreeks aan supermarkten.

Zelf supermarkten benaderd

“In eerste instantie werden we benaderd door een lokale Spar. Daarna zijn we zelf supermarkten gaan benaderen”, vertelt Harry. Met succes. De eieren van Boerderij Migchels worden onder meer verkocht in verschillende filialen van Coop en Jumbo. “We leveren onze eieren aan winkels in een straal van 40 kilometer om Onstwedde”, zo zegt de pluimveehouder, die met gepaste trots de eierdoosjes met het logo van Boerderij Migchels laat zien.

Rechtstreeks leveren aan de retail is niet helemaal nieuw voor de ondernemers. Een jaar of zes geleden deden ze ook al eens een poging. Die was van tijdelijke aard. De verkoopcijfers van het afgelopen jaar maken duidelijk dat de tijd er nu wel rijp voor is. Corona speelt daar ook een rol in, zo vermoeden de pluimveehouders. “Mogelijk zijn consumenten zich meer bewust geworden van lokale producten”, zegt Suzanne, die ook de huisverkoop zag toenemen. “Er zijn vast mensen die drukke supermarkten willen mijden. Misschien zien ze het ritje naar onze boerderij ook wel als een uitje.”

Samenwerking en productuitbreiding

Harry en Suzanne maken veel reclame voor hun eieren. Ze investeerden in flyers, folders en banners. Ze speelden ook in op de toegenomen aanloop op hun erf. Ze vergrootten het productaanbod en zorgden ervoor dat hun boerderijwinkel twee en een halve dag per week is bemand. “Zo creëren we toegevoegde waarde”, vertelt Suzanne. Klanten kunnen bij Boerderij Migchels terecht voor onder meer eieren, zuivelproducten, vlees en aardappelen. “We werken samen met verschillende boeren in de regio. We verkopen elkaars producten”, zegt Harry, die veel steun ervaart van akkerbouwer Menko van Zwol. “Hij verkoopt zijn producten ook rechtstreeks aan supermarkten. Hij neemt onze eieren mee. Daarmee neemt hij ons veel transport uit handen.”

Contact met klanten

Harry en Suzanne Migchels genieten van het klantcontact met consumenten en afnemers. Ze vertellen er met enthousiasme over. De ingeslagen weg bevalt hen, zoveel is wel duidelijk. Maar het is ook flink aanpoten om aan de vraag te voldoen. “Vergis je niet; er gaat veel tijd inzitten”, zegt Harry die de eieren nu nog samen met Suzanne eigenhandig inpakt. “Dat is binnenkort verleden tijd. Voor de bouwvak willen we een nieuwe sorteermachine in gebruik nemen.” Met een medewerker die voor 30 uur op de loonlijst staat, een zaterdaghulp en bijspringende familieleden zetten de ondernemers het werk rond.

Up-to-date

De pluimveehouders leveren witte biologische eieren en bruine scharreleieren. Met name de bruine scharreleieren vinden gretig aftrek. “Van het totale aantal eieren dat we zelf verkopen is maar zo’n 5% biologisch”, zegt Harry Migchels. De gedeeltelijke afzet van hun eigen eieren gebeurt in goed overleg met hun grootste afnemer: Gebr. van Beek.

De ondernemers kozen er in overleg met Van Beek al in een vroeg stadium voor om te produceren voor de binnenlandse markt. Met hun voormalige Freilandstal – die over een overdekte uitloop beschikt – konden ze snel aanhaken bij Beter Leven 1 ster. “Onze scharreleieren worden via Van Beek verkocht aan Albert Heijn”, vertelt Migchels, die de afgelopen jaren in verschillende duurzame technieken investeerde voor een up-to-date bedrijf. “We hoeven niet voorop te lopen, maar we willen wel bijblijven. Zo hebben we 1.300 zonnepanelen, een warmtewisselaar, mestschuiven en nevelkoeling in de uitloop en de stal.”

Voerkeuken en strooisysteem

Recent investeerde Harry Migchels in een nieuwe voerkeuken. Met het bijmengen van regionaal geteelde tarwe en mais wil hij kosten besparen. Bovendien kan hij met een eigen voerkeuken adequater inspringen op de behoefte van zijn dieren. “Tijdens warme periodes kan ik in overleg met mijn nutritionist bijvoorbeeld overschakelen op een compactere voersoort.”

Vanuit de voerkeuken wordt ook het nieuwe strooisysteem aangestuurd. Vanwege lichamelijke klachten wil Migchels niet meer handmatig stro, luzerne en graan strooien. De te strooien producten gaan via vijzels naar valpijpen in de stal. “We hebben dit systeem net geïnstalleerd en moeten er nog ervaring mee opdoen”, aldus Migchels.

Met het oog op de groeiende eigen verkoop spelen de ondernemers met het idee om de scharrelstal in de toekomst in tweeën te delen. Met twee leeftijden scharrelhennen kunnen ze immers altijd eieren van hun eigen bedrijf leveren.

 
 
 
 

Inloggen op de ledenportal